Koha: Španija organizuje smeštaj Avganistanaca na Kosovu - pominje se priznanje

Zastava Kosovo-Španija.jpg
Izvor: Koha ditore

Vlada Pedra Sančeza ponudila je da Španija bude jedna od zemalja domaćina izbeglicama iz Avganistana i zajedno sa Ervopskom unijom ima za cilj otvaranje velikog izbegličkog kampa na Kosovu, prenosi Koha.

Pozivajući se na diplomatske izvore, mediji pišu da se očekuje da će pomoć Španije biti u upravljačkoj i građevinskoj saradnji, i da je plan već u poodmakloj fazi, a da kao teritorijalno rešenje za izgradnju takvog kampa, prema španskom listu "OkDiario“, EU i Španija vide Kosovo, uprkos činjenici da Španija ne priznaje Kosovo.

Kosovo je već pristalo da primi oko 2.000 izbeglica na godinu dana, ali možda će u budućnosti biti još hiljade onih koji će doći na neko vreme. Međutim,o mnogim detaljima se još nisu vodili razgovori, pišu mediji.

Prema pisanju Kohe, Kosovo još nije prihvatilo predlog, ali bi ga rado "pozdravilo" ako bi "priznanje Španije u budućnosti" bilo deo sporazuma.

Španiji je ponuđeno da prihvati Avganistanace i u međuvremenu je preseljeno više od 2.000 izbeglica na improvizovanu lokaciju.

„OkDiario“ su španske digitalne novine koje je u septembru 2015. godine osnovala novinarka Eduardo Inda.

Njihovi izveštaji se odnose na podršku španskom nacionalizmu i u mnogim slučajevima su kritikovani zbog neistinitog izveštavanja.