Koha: Članstvo Kosova u Savetu Evrope u rukama Kvinte

Savet Evrope
Izvor: Reporteri

Kosovo ne može da računa na sigurne glasove u Ministarskom savetu Saveta Evrope samo zato što su 34 zemlje članice priznale njegovu nezavisnost. Diplomatski izvori nekih zemalja koje podržavaju Kosovo ističu da se, uz sugestije Kvinte koja zahteva formiranje Zajednice srpskih opština, glasanje može odložiti za godinu dana, piše Koha.

Nakon što je ranije odobren izveštaj izvestioca Dore Bakojani, kojim se daje pozitivno mišljenje za prijem Kosova u Savet Evrope, velike su šanse da će na zasedanju Parlamentarne skupštine SE 16. aprila biti obezbeđena neophodna dvotrećinska većina. Iako ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo, izgledi su da će ovo glasanje proći.

Ali manje izvesno je glasanje u Savetu ministara spoljnih poslova Saveta Evrope koje se održava sredinom maja, navodi Koha. To što prihvatanje Kosova još nije stavljeno na dnevni red ovog ministarskog sastanka ne znači ništa, jer ga Savet ministara formalno ne može staviti na dnevni red bez glasanja u Generalnoj skupštini. Ukoliko bi to stavili na dnevni red bez odobrenja izveštaja u Parlamentarnoj skupštini, prejudicirali bi njenu odluku, koja, čak i da se može predvideti, ne bi bila viđena kao čin poštovanja.

Poslednjih dana sve je više izjava iz diplomatskih izvora u zemljama članicama koji upozoravaju da bi glasanje moglo biti odloženo ili da postoji rizik da Kosovo neće dobiti dovoljno glasova da postane član Saveta Evrope. Prema ovim izvorima, „sve zavisi od stava Kvinte”.

„Ako Kvinta podrži članstvo, onda se očekuje da ovo bude stavljeno na dnevni red i u tom slučaju se može obezbediti 31 glas koji je potreban za prihvatanje Kosova. Ali ako bilo kakva loša poruka dođe od Kvinte onda se sve menja. I u tom slučaju, postizanje neophodne većine od dve trećine glasova biće ili odloženo ili ugroženo“, rekli su za diplomatski izvori iz različitih država članica Saveta Evrope.

Neki od ovih diplomata čak kažu da „ne razumeju koju igru Kvinta igra“, jer ih nisu detaljno obavestili o svojim stavovima.

Nije tajna da su sumnje koje Kvinta gaji i podstiče kod drugih oko članstva Kosova u Savetu Evrope vezane za pokretanje postupka za formiranje ZSO.

Neki zapadni diplomatski izvori su rekli da su na poslednjem sastanku koji su ambasadori Kvinte imali sa liderima Kosova (predsednicom, predsednikom parlamenta i premijerom) „verbalno preneli demarš sa zahtevom da bar upute na razmatranje Ustavnom sudu nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Iako se očekivalo da će ovaj demarš biti podnet u pisanoj formi, kaže se da je prenet usmeno. Diplomate strahuju da bi nedostatak pozitivnog odgovora sa Kosova mogao da dovede do izostanka Kvintine podrške za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

„Ovo bi nas dovelo u nepoznatu i nepredvidivu situaciju. Jer ima zemalja koje su priznale Kosovo i koje podržavaju članstvo u Savetu Evrope, ali bi promenile stav ako dobiju signal od Kvinte“, navode oni.

Da bi se prihvatila nova država članica, glasanje na drugim nivoima u Savetu Evrope mogu da vrše i predstavnici zemalja članica, na primer ambasadori, ali bi u tom slučaju bilo potrebno jednoglasno glasanje, što je nemoguće u slučaju Kosova.

„Ne verujem da bi Kvinta glasala  protiv. I ne verujem da bi pozvali zemlje da glasaju protiv toga. Jer to bi bio poraz veliki za samu Kvintu. Ali i od zemalja Kvinte dobijamo različite signale jer postoje dve zemlje koje se više angažuju za, dve koje su skoro protiv, dok su akcije Sjedinjenih Američkih Država veoma zagonetne“, rekao je diplomata.

Čak su i neke diplomate rekle da i poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i oni iz zemalja koje su priznale Kosovo iz svojih ministarstava dobijaju preporuke da glasaju protiv i u Skupštini. Stoga se može desiti da svi poslanici koji dolaze iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova neće glasati za.

Ali, s druge strane, glasa se i na osnovu dogovora u poslaničkim grupama političkih partija. I ovde Kosovo ima podršku glavnih grupa kao što su Evropska narodna partija, socijalisti, liberali i zeleni, a donekle i konzervativci, tvrdi Koha. Čak i oni koji dolaze iz zemalja koje ne poznaju Kosovo mogu da glasaju protiv. Uprkos tome, velike su šanse da će parlamentarci usvojiti odluku jer se računaju samo glasovi prisutnih na sednici, a ne dve trećine cele Skupštine. Za razliku od ovoga, Savetu ministara Kosova potreban je 31 glas iz 46 zemalja članica.

Diplomate poslednjih dana kažu da ako se desi da Kosovo ne bude primljeno u Savet Evrope, „to ne bi bio rezultat opredeljenja Srbije već rezultat stavova Kvinte”. Međutim, isti izvori kažu da im nije jasno zašto EU nije oštrije reagovala na postupke Srbije da aktivno radi na sprečavanju članstva Kosova u Savetu Evrope.

U slučaju neuspeha napora za članstvo Kosova u Savetu Evrope, biće nejasno šta će se dalje dešavati. Nema odgovora na pitanje šta bi značilo glasanje na kojem Kosovo ne bi obezbedilo dovoljno glasova u Savetu ministara. Da li bi to značilo i kraj procesa, ili bi glasanje moralo da se ponovi u budućnosti ili kako postupiti? Stoga se realnijom čini opcija po kojoj bi se, na predlog Kvinte, glasanje odložilo kako bi se izbegle neprijatne situacije. Ako bi iz Kvinte podržali glasanje, onda su velike šanse da će Kosovo biti primljeno kao 47. članica Saveta Evrope sredinom maja, navodi Koha.