Kolike su plate bivših predsednika Kosova i kakve privilegije imaju

Hašim Tači
Izvor: Gazeta Express

Ako samo pola godine provedete na čelnim pozicijama na Kosovu, to je dovoljno je da se za ceo život obezbedite velikom platom i drugim beneficijama, piše Reporteri.

To je moguće zahvaljujući Zakonu o beneficijama bivših visokih funkcionera i Zakonu o predsedniku Kosova. Bivši predsednici po isteku mandata imaju 70 odsto sadašnje plate ove funkcije, kao i mnoge druge privilegije.

Bivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, od oktobra 2010. do marta 2023. godine, za period od 13 godina inkasirao je više od 300.000 evra na ime svoje mesečne plate. 

Pored toga, koristeći privilegije bivše funkcije, angažovao je tri radnika kao pomoćno osoblje čija je plata po 594 evra mesečno. Koristi i pravo na dopunu za mobilni telegon u iznosu od 40 evra mesečno.

Prema podacima Kancelarije predsedništva, Sejdiu je na gorivo trošio u proseku 95 evra mesečno, a maksimalni dozvoljeni troškovi za reprezentaciju su do 100 evra. Sejdiu je takođe potrošio više od 4.200 evra na službena putovanja od 2013. do 2022.

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga trošila je više na službena putovanja i smeštaj.  Za period od šest godina, od 2016. do 2022. godine Jahjaga je koristeći ove privilegije bivšeg postavljenja potrošila više 43.000 evra.

Na osnovu visine njene mesečne plate za period od sedam godina, od aprila 2016. do marta 2023, dolazi se do toga da je primila blizu 170.000 evra.

Ona takođe ima tri pomoćna radnika, čija je plata 594 evra mesečno i kosristi kao i njen kolega 40 evra na ime dopune za telefon.

Na gorivo je mesečno trošila u proseku 85 evra.

Čak je i bivši predsednik Hašim Tači nastavio da koristi benefite funkcije koju je imao, a među kojima je i visoka plata, pa je prema nekoj računici na to ime za period od novembra 2020. do marta 2023. godine primio iznos od 83.000 evra.

Inače, prema Zakonu o beneficijama bivših visokih funkcionera, privilegije koje daje zakon ne pripadaju bivšem visokom funkcioneru, ako je u toku vršenja funkcije pravosnažno oglašen krivim i ako je odluka suda za krivično delo zaprećena kaznom zatvora više od šest meseci.

Takođe, takva beneficija izostaje, ako bivši visoki funkcioner obavlja bilo koju funkciju za koju je plaćen iz budžeta Kosova i za koju je plata jednaka ili veća od plate koju je primao dok je obavljao funkciju na čelu neke institucije.

U slučaju smrti bivšeg visokog funkcionera, njegovi udovica ili udovac i deca mlađa od 18 godina koriste ovaj zakon i imaju pravo na novčanu naknadu u godišnjoj vrednosti od 60 odsto plate.

Prema Zakonu o predsedniku Kosova, bivši predsednik i njegova porodica imaju pravo na puno zdravstveno osiguranje i medicinske usluge u vojnim i javnim bolnicama tokom života, kao i pravo na druge beneficije definisane ovim zakonom.