Kolomina: Komandant Kfora je uvek u kontaktu sa Beogradom i Prištinom

Havijer Kolomina
Izvor: Print Screen

Zamenik pomoćnika Generalnog Sekretara NATO Havijer Kolomina kaže da Alijasa čvrsto podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU i da je NATO na oprezu i u kontaktu sa organima u Beogradu i Prištini u pogledu svih tenzija do kojih može doći na Kosovu, prenosi Euronjuz. 

Navodeći da je region Zapadnog Balkana od strateškog značaja za NATO, Kolomina je, kada je reč o situaciji na Kosovu i krizama, naveo da je Kfor u potpunosti fokusiran na mandat propisan Rezolucijom 1244, da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice.

"Što se tiče najskorije krize i sličnih situacija, postoji konstantna komunikacija između različitih aktera. Komandant Kfora je uvek u kontaktu sa organima u Beogradu i Prištini. On je, naročito tokom cele pomenute situacije, bio u kontaktu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Mojsilovićem. Generalni sekretar je bio u kontaktu i sa predsednikom Vučićem i gospodinom Kurtijem. Samim tim, tokom cele krize, od početka do kraja, bili smo u kontaktu. Kfor je igrao ključnu ulogu u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine", rekao je Kolomina.

U isto vreme, kaže, NATO podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, što će nastaviti da čini.

"Imamo kontinuiran kontakt sa EU, kao i sa specijalnim predstavnikom Lajčakom. Naše je opredeljenje da ostanemo na oprezu i da uvek budemo u kontaktu sa organima u pogledu svih tenzija do kojih može doći u tom delu Zapadnog Balkana", rekao je Kolomina.

Povodom 15. godišnjice pristupanja Srbije Partnerstvu za mir, koja se ove nedelje obeležava, Kolomina kaže da je odnos koji NATO ima sa Srbijom veoma važan i da NATO poštuje odluku Srbije o politici vojne neutralnosti.

"Uvek je zadovoljstvo posetiti Beograd i imati razgovore sa našim cenjenim partnerima. Odnos koji NATO ima sa Srbijom je veoma važan. Odlično radimo zajedno, imamo izvrsnu saradnju na brojnim poljima. Radimo na obrazovanju i obuci. Sarađujemo na civilnoj zaštiti. Trudimo se da unapređujemo sposobnosti vaših oružanih snaga u cilju jačanja interoperabilnosti, što im omogućava da doprinose mirovnim misijama UN i EU širom sveta, u čemu je Srbija vrlo uspešna", rekao je Kolomina.

On je dodao da je praktična i vojna saradnja veoma efikasna, i da istovremeno postoje jaki politički odnosi na različitim nivoima.

"Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg i predsednik Vučić su se sastali više puta. Imamo različite načine za saradnju. Jedan deo moje misije u Srbiji, i jedan od naših ciljeva, jeste povećanje tog političkog angažmana i nastavak i jačanje praktične saradnje. Rekao bih da je, u trenutku kada obeležavamo 15. godišnjicu pristupanja Srbije programu NATO Partnerstvo za mir, sadašnji status naših odnosa vrlo dobar", kaže Kolomina.

Na pitanje da li bi ga iznenadila promena stava Srbije o vojnoj neutralnosti, istakao je da je to nacionalna i suverena odluka i da to ne može da komentariše.

"Mogu reći da veoma cenimo bilateralni odnos koji imamo sa Srbijom. Naravno, poštujemo odluku o politici vojne neutralnosti, kao što smo to oduvek isticali, dok u isto vreme imamo odličan odnos. Želimo da ojačamo taj odnos, u pogledu praktične, političke i naučne saradnje. To je jedan od ciljeva moje posete, i samim tim se nadamo najboljoj mogućoj budućnosti. Ali, na srpskim vlastima je da donesu odluku o tome kojim putem žele dalje da idu", naveo je Kolomina. 

Na pitanje o rekcijama iz Srbije na hrvatsku nabavku francuskih borbenih aviona rekao je da ne bi da komentariše bilateralne odnose i da NATO razume i uvažava spoljnopolitičke odluke i odluke o nabavkama svake zemlje.

"Upravo smo u Rigi održali sastanak ministara spoljnih poslova članica NATO, gde smo posebno pričali o Zapadnom Balkanu, i tada su spomenute određene brige. Za NATO, ovo je region od strateškog značaja. NATO će ostati veoma posvećen, na različite načine, kroz našu praktičnu saradnju, kroz našu saradnju sa EU, pri čemu čvrsto podržavamo dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU. Takođe, to radimo i kroz naše prisustvo i naše aktivne napore, uključujući i u Bosni i Hercegovini. Dajemo sve od sebe i verujemo da akteri širom regiona treba da rade isto, i da igraju konstruktivnu ulogu", kaže Kolomina. 

Govoreći o aktuelnoj krizi u Bosni i Hercegovini, kaže da je NATO zabrinut zbog trenutnog statusa odnosa unutar te zemlje. 

"Prisutno je mnogo tenzije, političke polarizacije, reforme su u zastoju, tu je i uticaj spoljnih aktera koji smatramo negativnim i koji, prema našem mišljenju, igra pogrešnu ulogu. U isto vreme, NATO smatra da ovaj region ima strateški značaj, i nastaviće da mu bude posvećen. NATO ima svoj Štab u Sarajevu, koji igra vrlo efikasnu ulogu u pogledu praktične i vojne saradnje. Takođe, unapređujemo našu političku ulogu tamo, i pružamo jaku podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, pri čemu podržavamo i promovišemo efikasno funkcionisanje multietničkih državnih institucija, među kojima su i Oružane snage Bosne i Hercegovine", navodi Kolomina.