Komitet Kongresa SAD o pritisku na Srbiju i Vučića u vezi sa priznanjem Kosova i promenom "Dejtona"

kongres

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD danas će biti održano saslušanje na kojem će učestvovati stručnjaci za Zapadni Balkan, a kako saznaje Avaz, profesor “Džon Hopkins” univerziteta Danijel Server će u svom obraćanju pozvati buduću administraciju SAD na snažniji angažman kada je reč o sprečavanju secesije Republike Srpske, kao i za puno priznavanje državnosti Kosova.

Stručnjaci, među kojima su bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt, Danijel Server i analitičar Januš Bugajski, daće preporuke budućoj administraciji koju će predvoditi Džo Bajden o tome kakve stavove treba da zauzmu prema Zapadnom Balkanu.

Domaćin sastanka je predsedavajući Komiteta, albanski lobista Eliot Engel.

Izmena Dejtona i blokada RS

Kako "Avaz“ ekskluzivno saznaje, Server će u svom obraćanju navesti da Dejton danas služi interesima "etničkih pljačkaških barona“, od kojih "jedan naoružava svoju državu za otcepljenje, drugi ga ohrabruje, a treći se žali“.

“SAD bi trebalo da pritisnu Evropljane da sankcioniraju one koji zagovaraju nezavisnost Republike Srpske te da ojačaju i premeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u grad Brčko na severoistoku zemlje kako bi blokirali secesiju”, navodi Avaz Serverove stavove.

Kako se ističe u Serverovom govoru, Evropa i SAD žele postdejtonsku BiH koja se može kvalifikovati za članstvo u EU.

“Takva BiH neće se temeljiti na etničkoj podjeli moći, već na većini građana koji biraju svoje predstavnike. Kantoni i entiteti, kao i etnički veto i ograničenja, nestaće. Amerikanci i Evropljani bi trebalo da pozdrave mogućnost novog građanskog ustava. Niko izvan BiH ne može reformirati njen ustav. Potreban je narodni pokret. SAD, zajedno s Evropljanima treba da zaštite taj narodni pokret od represije dok lišavaju entitete finansijskih sredstava i preusmeravaju ih na centralnu vladu i opštine", stav je Servera.

"Kina i Rusija da ne stavljaju veto"

Server će navesti da i dalje postoje problemi između Srbije i Kosova, kao i unutar BiH, gde je Srbija, takođe, faktor. 

"Sve što sam predložio, biće lakše ako Srbija pomogne. Ako Vučić nastavi preferirati autokratiju i svrstavanje s Rusijom i Kinom, Evropljani i Amerikanci moraće da pronađu prilike da ubrzaju dan kada će Srbija biti predana stvarnoj demokratiji kod kuće i boljim odnosima sa susedima", stoji, između ostalog, u Serverovom govoru.

"Glavni američki cilj dijaloga je uzajamno priznavanje i razmena ambasadora. Predsednik Bajden i kancelarka Angela Merkel trebalo bi da eksplicitno objave ovaj cilj i pritisnu članice EU koje nisu priznale Kosovo da izjave da će priznati Kosovo najkasnije dok to učini i Srbija. Za članstvo u UN će zahtevati od Amerikanaca da uvere Rusiju i Kinu da ne stavljaju veto", piše u govoru Servera, piše Avaz.

Ja
08. Decembar 2020.
To nedolazi u obzir priznati teroriste i da im pravite tamo drzave to nedolazi u obzir niko nece takav zivot zar hocete ceo balkan ponistiti za albanske teroriste ako sad nastavite da u svakoj drzavi svaki put dozvoljavate teroristicke drzave sta ce biti od ovog sveta!!!!
Ja
08. Decembar 2020.
Nikad to nije bilo resenje da se tudja zemlja otima za albanske teroriste !!!!
Volkov
08. Decembar 2020.
Kako su dusmani sve to lepo isplanirali?
Ali bice to malo "morgen" 😂
Ja
08. Decembar 2020.
Jos kolko zemlje treba da ubedite i da u svakoj zemlji postavite teroriste sta to radite zasto ponistavate ljudske zivote!!!!
Ja
08. Decembar 2020.
Nepravda i pravda nije to jedno i isto ko zlo i dobro sa pravdom se borimo protiv nepravde lazi kriminala terorista svega sto nevalja !!!!
Ja
08. Decembar 2020.
Ako samo mislite da srusite i ponistite dobro za zlo onda u ovom svetu nikad nece biti pravde ni istine osim lazi i nepravde zar se tako zivi?!!!
Ja
08. Decembar 2020.
Zelite vi tamo u sad takav zivot nepravde i lazi ako vi za sebe ne mislite zlo nemojte ciniti nit drugima taj primer morati prvo sebi dati onda cete znati sta je dobro i sta je istina lako je reci tamo narod pati godinama i do danas nista nije reseno jer ste njima albanskim monstruma to pravo dali ubijali zaklali narod oci im vadili organe vadili i to je za vas dobro sta to radite i zasto teroristima dajete to pravo mnogo ste naroda tamo ponistili zar nevidite kolko je i dece nestalo zar je to pravda sto radite?!!!
Ja
08. Decembar 2020.
Kosovo je srpsko istorijsko pravo kosovo je deo srbije i srpska pokraina to je istina i to svi znate sta vam smeta da nam premestite tamo albanske teroriste skojeg razloga to cinite?!!!
Ja
08. Decembar 2020.
Jeste li vi kao i oni inace drugcije nemogu da razumem jeli vi uopste znate sta radite ili radite ovo sve namerno da bi sve ponistili?!!!
Ja
08. Decembar 2020.
Vucic je najbolji predsednik do sada mogu reci i u svetu covek ima razum dobro radi svoj posao nema nikakvu gresku cuva svoj narod cuva svoju zemlju sta to vama vucic smeta nikakve nepravde nije pocinio ni vama to smeta nekome tamo albanskim monstruoznim ubicama zar nije tako ubice prokleti bile!!!!!!
Ja
08. Decembar 2020.
Sta ima i sta vidite dobro na kosovu vec 20 godina zivi narod na haosu nepravde lazi illegalne nezakonite stvari rade kradu kolje narod decu mlade i stare krade svega i ljude i zivotinje kakav je taj zivot sto se vama tako svidja sta je tamo dobro sto vidite sve jedno gde rade i sta albanski teroristi rade uvek ima velike lazi i nepravde tamo je sve naopako od albanskih terorista narod nesme da se brani od albanskih terorista narod ima pritiska nesmeju da se brane sta ce biti kasnije jos gore bice jos vise terorista i kome ce biti ta krivica?!!!!!
tosa
08. Decembar 2020.
Oh, oh, sve bivsi - Engel, Server, Olbrajtova, Bugajski... E bas ce biti dobro kada sad 20 januara 2021 Engel konacno prestane da bude kongresmen. Od tada nema vise ovih glupih Engelovih saslusanja... Ostalo mu je jos svega malo vise od mesec dana da unosi smutnju...
tosa
08. Decembar 2020.
Oh, oh, sve bivsi - Engel, Server, Olbrajtova, Bugajski... E bas ce biti dobro kada sad 20 januara 2021 Engel konacno prestane da bude kongresmen. Od tada nema vise ovih glupih Engelovih saslusanja... Ostalo mu je jos svega malo vise od mesec dana da unosi smutnju...
Veki
08. Decembar 2020.
Kad Evropa i SAD toliko vole Šiptare, neka im širom otvore vrata i stvaraju tamo države u državi, pa da vide kakav je to osećaj.