Kongres SAD odobrio Rezoluciju o braći Bitići

Kongres SAD
Izvor: N1 Info

Predstavnički dom Kongresa SAD dao je zeleno svetlo za Rezoluciju o slučaju ubistva braće Bitići, koja je ovoj instituciji dostavljena 29. jula prošle godine, piše Gazeta Ekspres.

Prema usvojenoj Rezoluciji, traži se da se lica odgovorna za ubistva Jilija, Agrona i Mehmeta Bitićija u julu 1999. godine u Srbiji privedu pravdi.

Osuđuje se i činjenica da niko nikada nije proglašen krivim za njihovo ubistvo, ili bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću, i da se niko ne suočava sa optužbama za tako gnusan zločin.

Rezolucija u svojoj tački tri zahteva da „Vlada Srbije i njena nadležna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, postave prioritet da se što pre istraže i krivično gone oni sadašnji ili bivši zvaničnici za koje se veruje da su biti odgovorni za njihovu smrt, direktno ili indirektno“.

Tačka četiri navodi da SAD treba da obezbede dovoljne resurse za pomoć i praćenje napora Vlade Srbije i ministarstava da što pre istraže i krivično gone osobe za koje se veruje da su direktno ili indirektno umešane u njihovu smrt.

I u poslednjoj tački se kaže da napredak ili nedostatak istog u rešavanju ovog slučaja treba da ostane važan faktor koji određuje dalji razvoj odnosa između SAD i Srbije.

Rezolucija je dobila 423 glasa "za", jedan protiv, dok šest nije glasalo.