Kongresmeni pisali Bajdenu, traže unapređenje saradnje sa Srbijom

Džo Bajden
Izvor: Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras

Grupa od 16 kongresmena iz redova Republikanaca i Demokrata uputila je pismo američkom predsedniku Bajdenu zatraživši "dalje unapređenje saradnje i partnerstva sa Srbijom započetog pre 140 godina".

"Prijatelji Srbije u Kongresu SAD podigli su svoj glas u korist Srbije i jačanja odnosa između naše dve zemlje. Ugledni i uticajni predstavnici naroda SAD iz obe partije podržali su Srbiju i zatražili dalje unapređenje saradnje i partnerstva sa našom zemljom započetog pre 140 godina", napisao je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić na Tviteru.

Đurić je na toj društvenoj mreži objavio pismo podrške grupe kongresmena Srbiji koje su uputili američkom predsedniku Džozefu Bajdenu.

"Hvala, dragi prijatelji! Ambasada Srbije u SAD nastaviće sa dodatnim elanom svakodnevni rad sa predstavnicima Kongresa i Vlade SAD", naveo je Đurić.

U novembru je grupa od sedam kongresmena iz Albanskog kokusa, svi iz redova Demokrata, poslalo pismo predsedniku Bajdenu u kojem su ga pozvali “ponovo obavežete Sjedinjene Američke Države kako bi osigurale da naš saveznik Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država”. 

Tada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je taj zahtev potpisalo nekoliko kongresmena iz Demokratske stranke, te da je on "jednopartijski", a da će se videti "koliko će kongresmena da potpiše "srpsku" rezoluciju".

“Da se vidi koliko prijatelja Srbija ima u američkom kongresu”, rekao je Vučić.

I ambasador Srbije u SAD Marko Đurić je tada za Tanjug naveo “da Srbija danas ima dvostruko više prijatelja u američkom Kongresu nego pre godinu dana kada se, kako kaže, počelo sa intenzivnim pridobijanjem novih članova Kongresa i Senata za srpski Kokus”.

''Očekujem pismo podrške unapređenju odnosa sa Srbijom od strane značajno većeg broja članova Kongresa u odnosu na broj onih koji su potpisali prethodna dva pisma u kojima se kritikuju pozicije Srbije, a afirmišu pozicije nekih drugih strana'', rekao je Đurić.