Konjufca: Dijalog Kosovu više nije prioritet, već bezbednost

Gljauk Konjufca i Mihael Rot
Izvor: Twitter

Predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca izjavio je da Kosovo više ne daje prioritet dijalogu sa Srbijom, već da je bezbednost na prvom mestu, piše Koha.

Konjufca je u Nemačkoj sa čelnicima Bundestaga razgovarao o događajima na Kosovu 24. septembra u Banjskoj.

"Sada je politički proces u trećem redu. Prvo i najvažnije je pitanje bezbednosti Kosova. Mislim da danas kosovska policija ne razmišlja o Zajednici srpskih opština, ali misli da treba da izbegne sledeći napad koji može doći od srpske države", rekao je Konjufca.

Bio je kritičan prema evropskim posrednicima.

"Mislim da je indirektan rezultat ovog incidenta ohrabrenje Srbije time što je Kosovo osuđeno, povlačenjem međunarodne podrške", rekao je Konjufca.

Rot: Ključna implementacija Ohridskog sporazuma

Šef Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihael Rot, nakon susreta sa Konjufcom, poručio je na društvenoj mreži "X" da je ključna implementacija Ohridskog sporazuma između Kosova i Srbije.

"Lepo je upoznati predsednika Skupštine Kosova. Implementacija Ohridskog sporazuma je ključna. Sa srpskim provokacijama i nasiljem se sada mora prekinuti. Srbija i Kosovo moraju delovati konstruktivnije kako bi se proces normalizacije unapredio. Ljudi sa Kosova zaslužuju mir", napisao je Rot.

Konjufca je naveo da je imao "veoma pozitian sastanak" sa Rotom i članovima Odbora za spoljne poslove.

"Razgovarali smo o nedavnim dešavanjima, mogućnostima za razmenu parlamentarnih iskustava i načinima za nastavak produbljivanja već jakih bilateralnih odnosa između Kosova i Nemačke", napisao je Konjufca na mreži "X".