Konjufca: Haradinajeva ponuda je odvratna, nema trgovine oko mesta predsednika

Gljauk Konjufca
Izvor: KTV, prt. sc.

Potpredsednik Samoopredeljenja Gljauk Konjufca nazvao je odvratnim predlog predsednika ABK Ramuša Haradinaja da on bude taj koji bi Hašima Tačija nasledio na mestu predsednika Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

Konjufca je poručio Haradinaju da Samoopredeljenje neće učestvovati u "trgovini" za to mesto.

"Ramuš je dao koncept glasanja na veresiju. Smatram da o ovoj temi ne treba da bude cenkanja, jer ono što je potrebno Kosovu je nova vlada. Ne vlada koja vam je na jeziv način prekinula život u martu ove godine. Samoopredeljenje smatra da treba da imamo nove izbore i zato neće ulaziti ni u kakvu trgovinu za mesto predsednika, jer to je greška, čak i odvratno“, rekao je Konjufca.

Pre nekoliko dana, Haradinaj je izjavio da traži "sporazum na veresiju" sa dve opozicione partije,  Samoopredeljenjem i DPK.

Poslanici DPK, Abeljard Tahiri i Bekim Hadži, su jedini zvaničnici iz ovog političkog subjekta koji su govorili o Haradinajevoj ponudi, iako nisu imali konkretan odgovor. Poručili su da u DPK još uvek nije razmatrano to pitanje.

Kako Gazeta Ekspres podseća, predsednik Alijanse za budućnost Kosova izjavio jeda njega poštuju i partije u koaliciji, DSK, Inicijativa i ANK, ali je potrebna dvotrećinska većina poslanika.

"Dao sam ponudu za dobijanje podrške i od DPK. To ću uzvratiti glasovima za ovu partiju za mesto neke druge njihove figure, bilo za mesto predsednika, predsednika skupštine ili premijera. To se može desiti i nakon budućih izbora. Dakle, da oni meni daju glas sada a ja ću im uzvratiti u budućnosti kad im bude trebalo. Oni mogu glasati i bez učešća u vladi, ali njihovo učešće bi stvorilo stabilnost. Mi dajemo obećanje u principu. Njihova je odluka. Oni mogu da kažu da posle ne žele moj glas, ali ako ga traže, to je politički dug", rekao je Haradinaj u emisiji "Rubikon".