Konjufca iz Skoplja: Priznanje Kosova svih zemalja regiona otvara put istinskoj saradnji

Gljauk Konjufca
Izvor: Facebook/ Gljauk Konjufca

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca učestvovao je u Skoplju na zatvaranju 11. plenarne sednice Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, i tom prilikom istakao da jedino priznanje Kosova od strane svih zemalja regiona, otvara put istinskoj saradnji.

U ulozi domaćina našao se predsednik Sobranja Severne Makedonije Afrim Gaši, a učestvovale su i druge delegacije iz jugoistočne Evrope.

“Ovakvi sastanci su reafirmacija zajedničke posvećenosti unapređenju regionalne saradnje, unapređenju ekonomskog razvoja, povećanju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u Jugoistočnoj Evropi”, naveo je Konjufca na Fejsbuku.

On je naglasio da vizija saradnje i ostvarivanja zajedničkih težnji uključuje, između ostalog, priznanje Kosova od strane svih zemalja ovog regiona, kako bi se otvorio put za inkluzivnost i punu i istinsku saradnju.

“Istovremeno, ukazao sam na potrebu da se podrži aspiracija Kosova za članstvo u međunarodnim strukturama, uključujući i Savet Evrope, u duhu posvećenosti regionu što je moguće ujedinjeniji oko zajedničkih vrednosti i ciljeva. Tako nešto je ranije postignuto liberalizacijom viza za građane Kosova”, istakao je on.

Podvukao je da je događaj u Banjskoj 24. septembra, bio ozbiljan udarac na regionalnu bezbednost i stabilnost.

“Dakle, taj čin moraju osuditi svi bez izuzetka, a odgovorni koje Srbija štiti, moraju biti izvedeni pred lice pravde. Bez ovih stavova i akcija, biće teško postići ciljeve SEECP-a”, rekao je u svom govoru Konjufca.

Konjufca je dodao da je Kosovo napravilo uspeh u ekonomskom i društvenom razvoju, u demokratskom upravljanju i ljudskim pravima, u borbi protiv korupcije, u povećanju transparentnosti i odgovornosti.

“Ovaj napredak, koji su prepoznale i razne međunarodne organizacije, dokaz je naše posvećenosti izgradnji živog, demokratskog i inkluzivnog društva”, dodao je.

Pozvao je na zajednički rad, potvrđujući posvećenost principima jednakosti, inkluzivnosti i regionalne saradnje, kako bi se osiguralo da niko ne bude marginaliziran i kako bi Strategija Jugoistočne Evrope 2030. ispunila svoje obećanje, da nikog ne ostavi iza sebe.