Konjufca: “Mini Šengen” je osnovan u Novom Sadu, Kosovo i Albanija postaće kolonije Srbije

Konjufci
Izvor: Koha ditore

Zamenik predsednika Samoopredeljenja Gljauk Konjufca izjavio je da se “Mini Šengen” može nazvati i “Mini Novi Sad”, jer je stvoren u Novom Sadu i omogućava Srbiji da ostvari dugogodišnji san o stvaranju zajedničkog tržišta sa Kosovom, Albanijom i Severnom Makedonijom.

Ovo je izvanredna usluga za Srbiju u ovom prostoru u kojem žive Albanci, kojim će Srbija dobiti dominantni položaj na tržištu i privredi regiona, rekao je Konjufca.

Kosovo i Albanija će završiti kao trgovinske kolonije Srbije, upozorio je drugi čovek Pokreta Samoopredeljenje i bivši kosovski ministar spoljnih poslova.

On je naveo da je Samoopredeljenje ukinulo taksu uvedenu Srbiji, ali je zabranilo ulazak srpske robe na Kosovo. Rekao je da je taj reciprocitet zaoštrio odnose sa Aleksandrom Vučićem i Ričardom Grenelom.

Prema njegovim rečima, Aljbin Kurti nije odbio da ode u Belu kuću, javlja Gazeta Ekspres.

“Reciprocitet je sprečio susret Vučića i Kurtija. Grenel nije prihvatio reciprocitet”, rekao je Konjufca.

Konjufca je rekao da se Abdulah Hoti povukao od uzajamnog priznavanja, a da se u originalnom dokumentu, u tački deset, kaže uzajamno priznavanje manjina, a ne uzajamno priznavanje dveju zemalja.

“Ostavljeno je dvosmisleno. To se zvalo uzajamno priznavanje i manjina. Ni ova verzija, koja je bila dvosmislena, nije shvaćena. Otići tamo i povinovati se Vučiću, to ne ojačava Kosovo”, rekao je Konjufca gostujući u program TV Syri.

Prema njegovim rečima, dokument potpisan u Vašingtonu imao je nekoliko problema, među kojima su Gazivode i “Mini Šengen”.

“Nikada nije prihvaćeno pominjanje kosovskih resursa u pregovorima. Ni vode, ni rudnici. To su obaveze preuzete prema Srbiji. Govori se o ekskluzivnom resursu Kosova. Eksproprisani deo koji se nalazi na teritoriji Srbije platio je narod Kosova”, rekao je Konjufca.

Vjosa Osmani će uskoro biti vršilac dužnosti predsednika

Konjufca je prokomentarisao i kakvo će biti Kosovo, ako se potvrdi optužnica protiv Hašima Tačija i on podnese ostavku, kao što je i obećao.

„Nemam činjenicu ni argument da je optužnica potvrđena. Znam da je gospodin Tači obećao da će podneti ostavku ako se optužnica potvrdi. Pitanje je - da li je rekao da ću podneti ostavku kada to postane javno ili kad to i sam sazna“, rekao je Konjufca na televiziji Syri.

Vjosa Osmani uskoro će biti vršilac dužnosti predsednika, smatra Konjufca.

„Ona će donositi predsedničke odluke o Kosovu. Ako Vjosa Osmani prihvati kandidaturu za predsednika, to će biti nova situacija na Kosovu. Ali ne mislim da će Vjosa Osmani legitimisati Hotijevu vladu za preostale tri godine. Dobro je što će Vjosa Osmani vršiti funkciju predsednika“, rekao je Konjufca.