Konjufca: Priznanje Kosova od strane Grčke nije daleko

Gljauk Konjufca
Izvor: Reporteri

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca kazao je da se tokom nedavne posete Grčkoj uverio da priznanje Kosova od strane ove zemlje nije daleko, prenosi RTK

"Posle sastanka sa predsednikom (Konstantinom)Tasulasom, uverio sam se da priznanje Kosova od strane ove zemlje nije daleko", izjavio je Konjufca za RTK i dodao da sa Grčkom postoje svi odnosi osim formalnog priznanja.

Dodao je da Grčka nikada nije imala nikakve primedbe u vezi sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo i da su postojale zemlje koje su bile mnogo skeptičnije u pogledu liberaloizacije viza.

"Grčka nikada nije bila među onim državama. Tako smo i ovog puta dobili obećanje, ali će to biti i konsenzus između velikih i moćnih zemalja EU, kao što su: Nemačka, Francuska i druge zemlje poput Italije itd., da građani Kosova konačno dobiju ono što uopšte nije poklon, već jedno od najosnovnijih ljudskih prava",kazao je Konjufca.

Podseća da je Kosovo jedino u Evropi čiji građani nemaju viznu liberalizaciju.

"Naše institucije će biti veoma aktivne, u češćim sastancima sa bilo kojom zemljom od koje se očekuje da odluči o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova. I mislim da je od svih zemalja, posebno Francuske, važno da imamo zajedničke aktivnosti sa francuskom državom, ali i sa Holandijom, kako bi se osiguralo da svaka zemlja koja može imati nezadovoljstvo ili neku vrstu sumnje u vezi sa potrebama građana Kosova da se slobodno kreću, sešćemo i prijateljski razgovaramo i ubeđujemo ih da to neće imati posledice po njihove zemlje. Dakle, u bezbednosnom smislu, to ne bi bio problem ni za jednu državu, ne bi bilo razloga za bilo kakav strah da se dozvoli kretanje građana Kosova bilo u Francuskoj, Holandiji ili negde drugde u šengenskom bloku", kazao je Konjufca.

Naveo je da je nedavna poseti Grčkoj bila važna, plodna poseta za Kosovo.

"Kao što znate, ovo je regionalna inicijativa, odnosno Skupština Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. Kosovo je deo nje i pokušava da da svoj doprinos učešćem u odborima koji su veoma važni organi ove skupštine, kao i u njenom Centralnom komitetu, ali ovaj put sam pozvan od strane predsednika grčkog parlamenta i istovremeno lidera za ovu godinu ove važne skupštine", rekao je Konjufca.

Dodao je da je izrazio zahvalnost za podršku Grčke, u važnim procesima kroz koje je Kosovo prošlo, od pristupanja EU pa do liberalizacije viza za građane Kosova, ali i za članstvo Kosova u NATO.

On je podsetio da je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savet Evrope i naveo da je neophodan sastanak sa svakom državom članicom, a ne samo sa onima koje su ih priznale.

"Kao što znate, Grčka je među zemljama koje nas još nisu priznale. Ali za razliku od onih zemalja koje nas nisu priznale, Grčka ima pozitivniji pristup, jer priznaje pasoše, priznaje državljanstvo građana Republike Kosovo", navodi Konjufca. 

Navodi da je bilo nekoliko važnih poseta visokih državnih izaslanika Grčke Kosovu.

"Vredi pomenuti posetu ministra spoljnih poslova Grčke Dendijasa, koji je posetio Kosovo, ali se očekuje da uskoro ponovo dođe. Dakle, posete su državne, odnosi su državni, onda, takođe, naša kancelarija ovde u Grčkoj, koja je bila ekonomska kancelarija, sada je podigla svoj status u kancelariju za zaštitu interesa Republike Kosovo. Posetili smo nove prostorije ove kancelarije, gde nas je primila ambasadorka Glareva, koja čini pravu stvar da naše institucije budu što bliže i kooperativnije sa institucijama Grčke, kako bi se ovo završilo priznanjem države Kosovo od  strane Grčke", dodaje on.