Konjufca sa Fon Kramon: Ubrzati članstvo Kosova u EU i NATO

Gljauk Konjufca i Viola fon Kramon
Izvor: GazzetaExpress

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca primio je danas izvestioca za Kosovo u Evropskom parlamentu Violu fon Kramon, koja je bila u pratnji šefa Kancelarije EU na Kosovu Tomaša Sunioga, prenosi Gazeta ekspres.

Konjufca je izrazio zahvalnost na doprinosu evropskih poslanika, opisujući ih kao snažan glas u Evropskom parlamentu za evropsku perspektivu Kosova i kontinuiranu podršku EU.

On je takođe istakao da je Kosovo već ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju, tražeći od institucija EU da što pre okončaju ovaj proces i slobodno kretanje građana Kosova.

Bezbednosna situacija na Zapadnom Balkanu suočena sa dešavanjima u Ukrajini bila je jedna od tema razgovora na sastanku predsednika skupštine sa evroposlanicom.

U tom kontekstu, Konjufca je rekao da je Kosovo dosledno demonstriralo svoju usklađenost sa Zapadom i svoju nepokolebljivu privrženost zajedničkim evroatlantskim vrednostima. Prema njegovim rečima, ubrzano članstvo Kosova u EU i NATO služilo bi ne samo regionalnoj i evropskoj bezbednosti već i globalnoj bezbednosti, koja je ozbiljno ugrožena ničim izazvanom ruskom okupacijom Ukrajine.

Fon Kramonova je potvrdila posvećenost pomoći Kosovu u procesu liberalizacije viznog režima, integraciji u porodicu Evropske unije i evroatlantske strukture.

Ona je pristvovala na sednici Skupštine na kojoj je izglasana Rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija u Ukrajini.