Konjufca: Srbija se bori protiv nas, što su Kosovo i Albanija bliže, lakše ćemo zaštititi interese albanskog naroda

Gljauk Konjufca
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca je, na zajedničkoj sednici parlamenata Albanije i Kosova, povodom 110. godišnjice nezavisnosti Albanije, izjavio da 28. novembar pripada Albaniji, koliko i Kosovu i da "svojim nedrima drži kolektivne snove i zajedničke težnje" Albanije i Kosova, prenose prištinski portali.  

On je rekao da što su Kosovo i Albanija bliži lakše će, kako je naveo, zaštititi vitalne interese albanskog naroda, prenosi Ekonomija onlajn. 

"Mi smo uz vas i imamo vas u našim srcima. 28. novembar nosi u našim srcima naše kolektivne snove i veliku ljubav prema naciji. Ovaj dan ima svoju simboliku da održimo u životu naše emocije, ponos, spremnost. 28. novembar pripada Albaniji koliko i Kosovu, dakle pripada svim Albancima. Kada smo bili potlačeni i živeli pod jugoslovenskim terorom, naš nepobedivi narod je u životu održavala ljubav prema svojoj zemlji, naciji i albanskom jeziku. Put je bio dug i nimalo lak", rekao je Konjufca, prenosi Reporteri.

Konjufca je istakao važnost dva događaja, navodeći dolazak demokratije u Albaniju i oslobođenje Kosova nekoliko godina kasnije.

"Iskustvo je naučilo nas Albance, istorija nas je naučila da koliko god treba da slavimo, treba da razmišljamo o izazovima sa kojima se suočavamo. Današnji svet je manje bezbedan nego juče kao rezultat ruskog napada na Ukrajinu. Jedina država koja je povezana sa Rusijom je Srbija, ona se bori protiv nas iznutra i spolja, ne birajući sredstva, od diplomatije do finansiranja koja su vezana za kriminal", rekao je Konjufca.

Kako prenosi Ekonomija onlajn, Konjufca je rekao da 28. novembar nosi "u svojim nedrima borbu i dugu borbu za slobodu kao i veliku ljubav prema našem narodu".

"Ovaj dan ima svu neophodnu simboliku da održi u životu naše najdublje emocije, naš najviši ponos, našu najodlučniju spremnost i naša najdragocenija sećanja", kaže Konjufca. 

"Što su Albanija i Kosovo bliže jedno drugom, to će lakše biti zaštiti vitalne interese našeg naroda. Moći ćemo da obeležimo sledeće dostignuće kao nacija samo ako spojimo mudrost Ukšina Hotija, patriotizam Adema Demaćija, razboritost Fehmija Aganija, pripremu Gazmenda Zajmija i oštroumnost Arbena Džaferija. Čini se da ih stalno čitamo, jer je njihovo političko mišljenje veoma vredno u novim okolnostima 21. veka", rekao je Konjufca.