Konjufca: Ukoliko Tači ne razreši ambasadore obratiću se Ustavnom sudu

Glauk Konjufca
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Kosova Glauk Konjufca koji je predložio smenu sedam ambasadora, što je zanemario predsednik Hašim Tači rekavši da će ambasadori nastaviti svoj posao u skladu sa zakonom, najavio je da će se zbog tog Tačijevoj suprotstavljanja obratiti Ustavnom sudu, prenosi Zeri.

Taj dnevnik podseća da je Konjufca nedavno objavio predlog za opoziv sedam ambasadora na osnovu Zakona o diplomatskoj službi koji kaže da „postavljeni ambasadori i šefovi misija koji nisu članovi službe za spoljne poslove Republike Kosovo, služe samo jedan mandat i ne smatraju se delom službe za spoljne poslove nakon prestanka tog mandata”.

Taj zakon naveo je Konjufca prilikom predlaganja povlačenja sedam ambasadora.

„Reč je o ambasadorima koji su na položaju više od četiri godine. Prema Zakonu o MSP i Službi za spoljne poslove, politički ambasadori imaju četvorogodišnji mandat, nakon čega im mandat prestaje“, rekao je Konjufca.

Zeri podseća da takav predlog ministra Konjufce nije prihvatio Hašim Tači koji je rekao je da će ambasadori nastaviti da rade u skladu sa zakonom.

U skladu sa administrativnim uputstvom o misijama Kosova u inostranstvu, kaže se da se smene ambasadora i vršilaca dužnosti generalnog konzula iz misije vrše dekretom predsednika.

Ukoliko Tači ne razreši ambasadore, Konjufca je najavio da će se obratiti Ustavnom sudu.