Konrad: EU ima mehanizme za pritiske, ali Beograd i Priština moraju da dođu do rešenja

Beograd_240227_Nacionalni konvent_Anke Konrad
Izvor: Kosovo Online

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je za Kosovo onlajn da Evropska unija ima mehanizme pritisaka na strane u dijalogu, ali da je njena uloga posrednika i da samo Beograd i Priština mogu da dođu do rešenja.

“EU je posrednik u dijalogu i naravno može da izvrši pritisak, da zahteva ili da proba da ubedi obe političke strane da završe proces dijaloga, ali uloga EU je jedino da posreduje između Beograda i Prištine u onome što su oni spremni da prihvate”, izjavila je Konrad.

Ona je podsetila da su obe strane prihvatile dogovor, ali da na različite načine vide korake kako da se sprovede.

“Taj progres do sada nije ubedljiv, međutim, to ne treba da nas obeshrabri da odustanemo. To je prosto pitanje kako naći način da se deblokiraju neka pitanja i nastavi napred. Takav pristup veoma podržavamo i veoma se nadamo da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak biti u mogućnosti da uskoro pozove obojicu lidera da se ponovo sastanu. Očekujemo da su obojica lidera spremni za dijalog, jer samo kroz dijalog je moguće razrešiti sporove koji imaju”, kaže Konrad.

Prema njenim rečima jučerašnji pregovori u Briselu treba da se posmatraju samo kao deo šire slike u normalizaciji odnosa koja podrazumeva i formiranje Zajednice srpskih opština koja će u velikoj meri dovesti do normalizacije odnosa.