Korisnici socijalne pomoći u Gračanici pokušali da podignu primanja iz Srbije: Zbog zabrane dinara život je postao težak

Romi u Gračanici
Izvor: Kosovo Online

Ispred Pošte u Gračanici i danas su se okupili građani, među kojima i korisnici socijalne pomoći, koji su pokušali da podignu primanja koja im obezbeđuje država Srbija.

Od 1. februara, kada je Centralna banka Kosova donela odluku da zabrani bankarske transakcije u dinarima, Pošta u Gračanici nije u mogućnosti da svojim korisnicima isplati novac koji uplaćuje Srbija.

Nakon pokušaja podizanja novca, okupljeni građani su istakli da je život zbog zabrane dinara postao veoma težak.

"Primam platu preko budžeta Srbije. Nikako se ne snalazimo, nemamo gde da podignemo platu, imam dete koje ide u školu. To što imamo jedemo, pijemo. Teško je i za lekove, sve moramo da kupimo, a nemamo para. Žena mi je bolesna, treba kupiti lekove. Nas je troje i treba da se živi. Van svake pameti je da ne možeš da podigneš svoja primanja", rekao je Naser Jašarević.

"Teška je situacija, za nas koji primamo platu u dinarima. Čekamo da vidimo šta će da odluče. Težak je život za nas Rome, evo mi smo 10 članova u porodici. Do sada smo podizali primanja ovde u Gračanici, ali sada, ako se ovako nastavi, moraćemo da idemo do Bujanovca ili Kuršumlije", rekao je Senad Salijević.

Danas su ispred Pošte u Gračanici bili prisutni i policajci Kosovske policije koji su građanima saopštili da "nisu najavili skup", iako su oni samo pokušali da podignu svoj novac.