Kosinjak-Kamiš sa poljskim kontigentom Kfora: Sprovešćemo svaku odredbu Alijanse, uključujući član 5

Vladislav Kosinjak-Kamiš
Izvor: Albanian post

Zamenik premijera i ministar odbrane Poljske Vladislav Kosinjak-Kamiš posetio je vojnike poljskog kontingenta Nato snaga na Kosovu u okviru Kfora i istakao da gde god je potrebno prisustvo poljskih vojnika i oficira, oni će biti tu da održe mir i bezbednost, ispunjavajući time obaveze koje proizilaze iz odredbi Alijanse, piše Albanian post.

"Dali ste primer posvećenosti društvu, mirovnoj misiji, svemu na šta ste pozvani. Vi ste ponos Poljske", poručio je ministar Kosinjak-Kamiš poljskim vojnicima.

Naveo je da su vojnici spremni za član 5, u okviru koga se podrazumeva princip zajedničke odbrane zemalja Natoa – "napad na jednog smatra se napadom na sve pripadnike".

"Mi ćemo ispuniti sve obaveze koje proizilaze iz članova i odredbi Natoa, ovo je naša posvećenost Alijansi i misiji na Kosovu. Kada bude potrebno, sprovešćemo svaku odredbu Alijanse, uključujući i član 5", naglasio je on.

Učešće u mirovnoj misiji Kfora označava jednu od prvih misija poljske vojske u okviru Natoa. Na Kosovu je poslat najveći poljski kontingent u poređenju sa prisustvom u drugim zemljama - Rumuniji, Letoniji i Turskoj.

Poljski kontigent u okviru Kfora borji oko 250 vojnika, a pored vojnog, na Kosovu je prisutan i policijski kontingent.