Kosovo bez ambasadora u Vašingtonu, Londonu, Parizu, Briselu i Tokiju

Ministarstvo spoljnih poslova - Kosovo
Izvor: Koha ditore

Kosovo trenutno nema ambasadore u Vašingtonu, Londonu, Parizu, Briselu i Tokiju, a iz Ministarstva spoljnih poslova još uvek nije saopšteno kada će nove diplomate biti imenovane na važne pozicije, prenosi Reporteri.

Posle jučerašnjeg završetka mandata Vljore Čitaku, Vašington je pored Londona, Pariza, Brisela i Tokija, svrstan na spisak važnih svetskih meropola u kojima Kosovo nema ambasadora. 

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navedeno je da je Čitaku uspešno predstavljala Kosovo u SAD, ali se ne navodi kada će biti imenovan njen naslednik na mestu ambasadora u Vašingtonu.

Kosovo nema ambasadora ni u Londonu posle isteka mandata Ljirimu Greicevci i Muhametu Hamitiju. Nakon završetka mandata Bernarda Nikaja, Kosovo nema ambasadora ni u Briselu, a iz istog razloga ni u Tokiju, Parizu i Berlinu.

Stručnjak za diplomatiju i univerzitetski profesor Afrim Hoti smatra da je situacija samo trenutna, ali da Kosovo što pre mora da postavi ambasadore u najvažnijim svetskim prestonicama

"Zemlja se suočava sa velikim izazovima i najbolje karijerne diplomate treba da budu imenovane za ambasadore u glavnim centrima donošenje odluka“, rekao je Hoti.