Kosovo donelo još jednu odluku koja nije u skladu sa odlukama OIS

Organizacija islamske saradnje
Izvor: Islamska zajednica u BiH

Posle otvaranja ambasade Kosova u Jerusalimu, Priština je danas zvanično dala punu podršku Izraelu, dok Organizacija islamske saradnje, čiji punopravni član Kosovo želi da postane, oštro osuđuje napade Izraela na Gazu.

Organizacija za islamsku saradnju danas je najoštrije osudila "izraelsku brutalnu agresiju" na palestinski narod, navodi se u saopštenju objavljenom nakon hitnog sastanka te organizacije.

U saopštenju, koje su preneli saudijski državni mediji, traži se trenutno zaustavljanje napada na civile i navodi da oni predstavljaju kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija.

Kosovo je postupilo suprotno od stavova organizacije čiji član želi da postane i čijih je 30 članica podržalo nezavisnost Kosova od Srbije.

Oštru reakcije OIS-a Kosovo je izazvalo kada je otvorilo ambasadu u Jerusalimu, što je u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 478  po kojoj je državama zabranjeno da premeštaju ambasade ili predstavništva u Jerusalim.

Palestina je, upravo iz tog razloga,  nedavno pokrenula inicijativu u Organizaciji islamske saradnje da se zamrzne članstvo Kosova, što je u intervjuu za Kosovo Onlajn potvrdio ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan, što bi, ukoliko se prihvati, moglo da znači zatvaranje predstavništava u Prištini, zamrzavanje ugovora ili povlačenje priznanja Kosova od strane članica te organizacije.

Za kratko vreme, Kosovo je povuklo drugi korak koji nije u skladu sa odlukama organizacije, a da li će doći do posledica koje je kao moguće najavio ambasador Nabhan, ostaje da se vidi u narednom periodu.

OIS je osnovan 1969. godine i u njegovom sastavu je 57 zemalja, a neki od glavnih ciljeva organizacije su učvršćivanje islamske solidarnosti između zemalja članica i podrška borbi palestinskom narodu i pomoć u ostvarenju njihovih prava i oslobađanju njihova teritorija.

Lii
16. Maj 2021.
Bravo republika Kosova