Kosovo još uvek bez demarkacije granice sa Crnom Gorom

Vlada Kosova
Izvor: Gazeta Ekspres

Ni tri godine od ratifikacije Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom u Skupštini Kosova, ovaj proces se ne može smatrati završenim, a Vlada Aljbina Kurtija koji se dok je bio u opoziciji protivio ovom sporazumu, još uvek nije formirala komisiju za demarkaciju granice, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema Kurtijevim tvrdnjama, Sporazumom o razgraničenju sa Crnom Gorom koji je potpisan u Beču 2015. godine, "Kosovo je izgubilo oko 8.200 hektara zemljišta". Vlada Kosova nije naznačila kada će biti formirana nova komisija koja će se baviti pitanjem granične linije, kako je predviđeno sporazumom.

Zahtev za formiranje ove komisije premijeru je uputio predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

"To je prvo što se mora preduzeti kako ne biste ostavili vakuum, ova komisija mora biti funkcionalna", rekao je Haradinaj i naglasio da ako Crna Gora ne izrazi spremnost da izvrši demarakciju, ovo pitanje treba da ide na arbitražu.

Profesor Fljorim Isufi koji je bio deo Komisije za demarkaciju kaže da samo uz dobru volju Crne Gore može doći do revizije linije razgraničenja.

"Granična linija ne može da bude definisana ili obeležena ukoliko se dve strane ne dogovore. Ovo ostaje slepa ulica u budućnosti dok se ne stvore komisije ", kaže Isufi.

Tokom tri godine od ratifikacije sporazuma u Skupštini Kosova, Kosovo je imalo četiri vlade. Nijedna vlada nije preduzela korake u vezi sa preispitivanjem granične linije kako bi izvršila potrebne korekcije ukoliko je bilo propusta.