Kosovo za lobiranje u SAD angažovalo firme koje nisu za to registrovane

Zastave Amerike i Kosova
Izvor: Gazeta Express

Firme koje je Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova angažovalo za lobiranje u SAD - "Aferdita Rakipi Communications" i "Ambal" - nemaju nijedan ugovor o lobiranju ranije registrovan na osnovu Zakona o registraciji stranih agenata Ministarstva pravde SAD, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U svojim izjavama, vlasnici ove dve kompanije, Aferdita Rakipi i Avni Mustafaj, kažu da su honorarno angažovani da „unaprede bilateralne odnose između SAD i Vlade Kosova“.

Na osnovu ugovora potpisanih 26. juna, koji važe godinu dana, Rakipiju i Mustafaju će Ministarstvo spoljnih poslova za svoje aktivnosti isplatiti 147.000 evra.

Još veće sume su u prošlosti dodeljivane američkim lobističkim firmama, koje su obično bile strane i iskusne u lobiranju.

RSE je kontaktirao Rakipa i Mustafaja u vezi sa njihovim ugovorima, ali odgovor nisu dobili.

Na pitanja RSE u vezi sa ugovorima za lobiranjem u SAD - zašto su potpisani baš sada i kako su izabrane firme koje su angažovane na ovim poslovima - nije odgovorilo ni Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova.

RSE navodi i da je pretraživanjee imena Aferdite Rakipi i Avni Mustafaja na društvenim mrežama i drugim sajtovima pokazalo da su oboje bili aktivni u pitanjima albansko-američke zajednice u SAD i na Kosovu, pre i tokom rata 1999. godine.

Rakipi, rođena u Mičigenu, poznavala je kosovsku ministarku spoljnih poslova Doniku Gervalu i pre nego što je sklopila ugovor za lobiranje.

Na svom Tviter nalogu Rakipi nije objavila nijednu objavu otkako je američki predsednik Džozef Bajden stupio na dužnost početkom 2021. Ali, od tada, Rakipi je podelila nekoliko postova premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Ona je takođe delila postove u kojima kritikuje stav SAD u vezi sa nedavnim tenzijama na severu Kosova.

„Sjedinjene Države se bune protiv uzurpacije njihovih funkcija od strane demokratski izabranih predsednika. Možda je moglo drugačije, ali od kada kažnjavamo državu zbog njene demokratije? Nešto ozbiljno nije u redu sa američkom politikom“, kaže se u objavi koju je podelila Rakipi.

Sporazum o lobiranju potpisan je oko mesec dana nakon izbijanja krize na severu Kosova, odnosno upada pripadnika kosovske policije u opštinske zgrade i nametanja albanskih gradonačelnika izabranih na izborima na kojima je izlaznost bila samo oko 3,5 odsto i koje su Srbi bojkotovali. RSE podseća da su ove akcije vlasti u Prištini kritikovali predstavnici SAD, ali i Evropske unije. Dodaju da su američki zvaničnici zatražili od Vlade Kosova da smanji tenzije na severu i preduzeli kaznene mere protiv Kosova jer odbija da deeskalira situaciju, uključujući isključenje iz velike vojne vežbe sa članicama NATO. Slično je postupila i EU.

Mustafaj, rođen u Njujorku, bio je ključna ličnost u Albansko-američkom nacionalnom savetu (NAAC), kao i član organizacije Germin na Kosovu, koja se uglavnom bavi pitanjima dijaspore. Predvodio je američku delegaciju na pregovorima o kosovskom pitanju u Rambujeu 1999. godine.

Trenutno na svom Tviter nalogu Mustafaj takođe kritikuje EU zbog stava prema vladi premijera Kosova Aljbina Kurtija.

U martu 1999. godine,Rakipi i Mustafaj prisustvovali su sastanku sa tadašnjim američkim predsednikom Bilom Klintonom u Beloj kući, a Mustafaj se 2012. godine, kao izvršni direktor NAAC, sastao i sa tadašnjim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Američko Ministarstvo pravde objavljuje ugovore putem kojih strane zemlje angažuju lica ili kompanije za lobiranje ili različite političke aktivnosti u SAD. Tu se navodi da Kosovo ima još jedan aktivan ugovor, pored dva ugovora koje je potpisala ministarka Gervala. Tačnije, ambasada Kosova u SAD zaključila je ugovor o konsultaciji sa šefom kompanije "Civica" Ijirom Žerkom u iznosu od 35.000 dolara za sastanak sa „liderima albansko-američke zajednice”.

„Civica će pomoći u definisanju ciljeva i rezultata događaja, pripremiće materijale za radionice, olakšaće događaj, a zatim dati izveštaj“, navodi se u objavljenom sporazumu.

RSE navodi da su od 19. novembra 1992. godine, pojedini subjekti sa Kosova – poput političkih partija i vladinih institucija – potrošili milione evra na lobiranje u SAD.

Istorija lobističkih ugovora pokazuje da su, u većini slučajeva, angažovane poznate američke lobističke kompanije, kao što su "Balard Partners" i "Podesta Group".