Кosovska agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupke protiv funkcionera Srpske liste

Srpska lista - lokalni izbori
Izvor: Kosovo Online

Agencija za borbu protiv korupcije Кosova pokrenula je istražni postupak protiv funkcionera iz redova Srpske liste, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, razlog za pokretanje postupaka je što funkcioneri Srpske liste, koji su na raznim pozicijama na centralnom i lokalnom nivou u kosovskim institucijama, nisu redovno prijavljivali svoju imovinu ili primanja koja ostvaruju, potvrđeno je iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Postupak je pokrenut protiv predsednika Srpske liste Gorana Rakića, zamenika predsednika kosovske skupštine iz redova Srpske liste Slavka Simića, šefa poslaničke grupe Srpske liste u kosovskoj skupštini Igora Simića, poslanika Zorana Mojsilovića i Verice Ćeranić, bivšeg poslanika Ivana Todosijevića, gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, gradonačelnika Leposavića Zorana Todića, odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica Aleksandra Spirića.

Takođe, kosovska Agencija za borbu protiv korupcije je pokrenula istražni postupak protiv Zlatka Minića, Miodraga Ralića, Veroljuba Stankovića, Milorada Jovanovića, Milana Ivanovića, Srđana Nikolića.

Iz Agencije napominju da se preduzimaju sve istražne radnje oko prikupljanja i analiziranja relevantne dokumentacije.

U slučaju Ljubinka Кaradžića, bivšeg poslanika u Skupštini Кosova i zamenika gradonačelnika u opštini Gračanica kod Prištine, Osnovno Tužilaštvo u Prištini je obustavilo istragu. Кaradžić je u srpskom sistemu bio predsednik Privremenog opštinskog organa Priština.

U slučaju bivšeg predsednika opštine Štrpce Bratislava Nikolića, Osnovno Tužilaštvo u Prištini je odbacilo krivičnu prijavu Agencije. Nikolić je i koordinator privremenog opštinskog organa Štrpce po srpskom sistemu. Uhapšen je krajem decembra prošle godine zbog nelegalnog izdavanja dozvola za gradnju na Brezovici, nakon čega mu je određen jednomesečni pritvor.