Kosovska komisija spremna za demarkaciju sa Srbijom

Prelaz Jarinje
Izvor: © Kosovo Online

Kosovska komisija za demarkaciju i održavanje granice spremna je za završetak identifikacije i obeležavanje granične linije sa Srbijom, javlja večeras Koha.

Predsednik Komisije Špejtim Bulići, koji je trenutno obustavio svoj rad u ovom telu nakon što je izabran za poslanika Skupštine Kosova, rekao je da je obavio dobar posao istraživanja i prikupljanja potrebne dokumentacije.

Bulići je dodao da je komisija spremna da se suoči sa bilo kakvim, kako je naveo, pretenzijama koje srpska država može imati. Komisija je do sada sprovela desetine terenskih poseta severu Kosova, često pod okriljem Kosovske policije.

Drugi član, profesor Fljorim Isufi, kaže da je poteškoća u radu komisije nastala zbog ideje o korekciji granice sa Srbijom. Isufi kaže da im je jedina nadležnost pronaći administrativnu granicu sa srpskom državom, a ne menjati granicu.

Prema tumačenju predstavnika civilnog društva, granična linija između Kosova i Srbije može se dogoditi tek nakon potpune normalizacije odnosa. Prema njima, takav proces je veoma težak i poslednji koji bi trebalo da se dogoditi u vezi sa srpskom državom.

Izjava predsednika Kosova Hašima Tačija prošle godine da ako je lagana korekcija granice cena konačnog sporazuma sa Srbijom, to bi trebalo da bude prihvatljivo, izazvala je brojne reakcije i primedbe.

U međuvremenu, skoro su prošle dve godine od usvajanja veoma kontroverznog Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je izazvao široke sukobe između pozicije i opozicije na Kosovu.