Kosovska policija: U obračunu u Banjskoj ubijen jedan napadač

Kosovska policija saopštila je da je situacija na severu Kosova, u okolini sela Banjska, gde je jutros došlo do sukoba u kome je jedan pripadnik Kosovske policije izgubio život, a dvojica ranjenih, i dalje napeta, ističući da je u sporadičnim obračunima policije i napadača, prema poslednjim saznanjima, jedan od napadača ubijen.

"Situacija na severu zemlje, tačnije u ataru sela Banjska i dalje je napeta, kriminalne grupe s vremena na vreme vatrenim oružjem napadaju policijske jedinice na terenu koje, uprkos napadima na njih, nastavljaju svoj angažman stvaranjem bezbednosnog perimetra, u interesu smirivanja situacije, obezbeđenja bezbednosti i vladavine zakona i reda na Kosovu", saopštila je Kosovska policija na Fejsbuku.

Kako navode značajan broj profesionalnih napadača, maskiranih i uniformisanih u različitim uniformama, naoružanih teškim naoružanjem, granatama, vojnim oruđem (zolama), pojedinim oklopnim vozilima, koristi različite privatne prostore i predmete, uključujući u i oko manastira u Banjskoj, za nošenje kretanje, sklonište i pozicioniranje za pucanje na policijske jedinice Kosovske policije.

"Policijske jedinice u skladu sa situacijom i opasnosti koju predstavljaju sporadični napadi kriminalnih grupa, u samoodbrani sebe i građana tog područja, prinuđene su da odgovore kriminalnim grupama, gde je, prema dosadašnjim saznanjima, jedan od napadača ubijen", navodi se u saopštenju.

Pozivajući se na nastalu situaciju i okolnosti, Policija Kosova je iz bezbednosnih razloga zatvorila saobraćaj na prelazima Jarinje i Brnjak. 

"Nastavlja se saradnja i koordinacija Kosovske policije sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, u cilju održavanja reda i javne bezbednosti, kao i izvođenja pred organe pravde izvršilaca kontinuiranih napada na policijske službenike, a istovremeno vreme ih poziva da se predaju pred organima reda", navodi se u saopštenju.

Policija Kosova (KP) je, poručuju, na tragu realizacije svojih ustavnih i zakonskih obaveza i ovlašćenja, prema svojim službenim dužnostima, angažovala patrolne jedinice na nivou zemlje, u cilju obavljanja policijskih poslova u interesu održavanja javnog reda i mira i obezbeđivanje bezbednosti svim građanima Kosova bez razlike.

Prilikom obavljanja policijskih poslova, danas oko 2.24 sati u Severnoj Mitrovici, jedinica za brze intervencije granične policije primetila je da su na ulazu u selo Banjske dva teška kamiona (bez registarskih oznaka) postavljena na most i ulaz u ovo selo preko mosta je blokiran, kažu iz Kosovske policije.

"Jedinice reda Policijske stanice Zvečan, po dobijanju obaveštenja, reagovale su na slučaj i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su stigle u blizinu mesta gde je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor gde je sa nekih položaja pucano je na različite ljude iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i šok pištolje, pri čemu su usljed hitaca upucana dva policajca. Jedinice policije samoodbrane reagovale su na napad i uspele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje ranjenih kolega", navodi se u saopštenju.

Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovicu.