Kosovska policija upala u srpsku ambulantu u Prištini, zaposleni pušteni nakon 10 sati zadržavanja

Priština, ambulanta
Izvor: Kosovo Online

Kosovska policija upala je danas posle podne u objekat koji preostali Srbi u Prištini koriste kao ambilantu. Zaposleni u ambulanti pušteni su iz policijske stanice u kojoj su bili zadržani 10 sati. Zdravstveni inspektorat Ministarstva zdravlja Kosova izrekao je privremenu obustavu rada ambulante.

Nešto pre ponoći, medicinsko osoblje koje je posle podne iz prostorija ambulante uvedeno u zgradu policijske stanice, čiji se ulaz nalazi odmah pored, pušteno je iz policije nakon 10 sati zadržavanja.

Na vratima ambulante večeras je postavljeno obaveštenje da se privremeno obustavlja delatnost, odnosno rad ambulante.

U obaveštenju se navodi da je odluku doneo Zdravstveni inspektorat Ministarstva zdravlja Kosova, uz upozorenje da bi uklanjanje tog obaveštenja predstavljalo krivično delo.


Unutar ambulante u trenutku upada nalazilo se i srpsko medicinsko osoblje Doma zdravlja Priština, koje je kasnije odvedeno u policijsku stanicu koja je u istoj zgradi.

Ispred se nalazilo i jedno sanitetsko vozilo sa oznakama BG, koje je preusmereno ka parkingu MUP-a.

Nešto posle 19 sati, ispred objekta pojavili su se i članovi porodica pojedinih medicinskih radnika. Oni su ušli u zgradu, kako bi se raspitali o tome sta se dešava, javlja reporter Kosovo onlajna.

Ocu jedne doktorke koja se nalazi u ambulanti rečeno je da se trenutno vodi informativni razgovor sa osobljem i da ih neće pustiti dok se ti razgovori ne završe.

Inače u Prištini živi oko pedesetak Srba, a ranije ih je bilo oko 40.000.

Kako prenosi RTS, radi se o prostoru u kojem je do juna 1999. godine bila filijala Komercijalne banke, a onda sedište nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju, i improvizovana ambulanta koja radi kao odeljenje Doma zdravlja Priština sa privremenim sedištem u Gračanici po sistemu Vlade Srbije.