Kosovskoj policiji iz budžeta 1,4 miliona evra za specijalno oružje i oklopna vozila

Vlada Kosova je iz budžeta izdvojila za Kosovsku policiju 1.450.000 evra za oružje i specijalnu opremu. Očekuje se da će nabavka naoružanja i specijalne opreme početi u februaru naredne godine i biti završena za dve godine, prenosi Gazeta ekspres.

Kako se dodaje, budžetom za narednu godinu predviđena je i nabavka oklopnih vozila i drugih specijalnih vozila, jer je za njihovu nabavku predviđeno 1.800.000 evra.

Prema budžetu koji je Vlada dostavila Skupštini Kosova, ovaj novi kapitalni projekat, čiji se početak očekuje već u prvom mesecu naredne godine, trajaće do decembra 2025. godine.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je preko društvene mreže Fejsbuk rekao da je nacrt zakona odobren za budžet Kosova za 2023. godinu, vredan 3,2 milijarde evra. On je istakao, da je u oblasti bezbednosti i odbrane Vlada povećala budžet za nabavku savremenog naoružanja za vojsku i dodavanjem 300 novih radnih mesta za policiju.

Takođe se navodi da je za zdravstvo izdvojeno 296 miliona evra.

Drugi prioritet je oblast obrazovanja, gde se očekuje izgradnja 11 vrtića i dopuna 500 asistenata za decu sa smetnjama u razvoju.

U poljoprivredi, prema Kurtijevim rečima, prvi put budžet dostiže vrednost od 87 miliona evra.

Kurti je rekao i da su za 2023. godinu izdvojili dodatnih 15 miliona evra za rezerve i 6 miliona evra za carinske terminale kao i do 40 miliona evra za investicije za podršku javnim preduzećima.

Što se tiče socijalne zaštite, za porodiljske i dečije dodatke izdvojeno je 60 miliona evra.