Kosovu još tri miliona dolara od USAID

Osmani i Salahi
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i direktorka USAID-a na Kosovu Zeinah Salahi potpisali su danas amandman 3 Sporazuma o grantu za razvojne ciljeve sa Sjedinjenim Američkim Državama, kojim Kosovo dobija dodatnih tri miliona dolara, povećavajući ukupni grant na preko 41 milion dolara, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako se navodi, ovaj sporazum ima za cilj bolje usluge građanima od odgovornih i efikasnih institucija upravljanja, kao i povećanje mogućnosti za inkluzivno demokratsko i ekonomsko učešće.

Takođe, ima za cilj poboljšanje i saradnju između građana, civilnog društva, preduzeća i javnog sektora kako bi lokalne zajednice imale povoljniji položaj za rešavanje razvojnih izazova Kosova.

Prvobitni sporazum vredan 33 miliona dolara, Osmani je sa USAID-om potpisala u novembru 2020. godine, a zatim je u maju ove godine potpisan amandman 1 sporazuma koji Kosovu obezbeđuje dodatna finansijska sredstva u iznosu od 1,6 miliona američkih dolara.

Nakon toga potpisan je i amandman 2 kojim je Kosovo dobilo dodatnih 3,8 miliona dolara što u konačnom zbiru, zajedno sa današnjim amandmanom 3, iznosi preko 41 milion američkih dolara.