Kovačevski: Мahanje zastavom "velike Albanije" tokom Kurtijeve posete skandal

Aljbin Kurti i Dimitar Kovačevski
Izvor: Kosovo Online

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da je mahanje zastavom 'velike Albanije" tokom posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Tetovu i Čairu skandal, da je to odmah osudio i da je već pokrenut postupak za pronalaženje odgovornih.

Kovačevski je poručio i da su Kurtija "zbog dnevnopolitičkih ciljeva zloupotrebili gradonačelnici Čaira i Tetova, Visar Ganiu i Biljala Kasami. 

„Nakon što je otvorena diskusija, videli ste izjave, sve zemlje Zapadnog Balkana moraju da sarađuju jedna sa drugom. Ovde su počeli da govore o velikim državama. Ovde postoje dve zemlje koje su deo najvećeg NATO saveza. Na Balkanu su prošlost arhaični pojmovi iz vremena nacional-romantizma, o velikim državama. To je rekao američki ambasador na Kosovu, a to će vam reći i generalni sekretar NATO i još jedan političar tog ranga“, rekao je makedonski premijer.

S obzirom na to da se na skupovima organizovanim tokom posete Kurtija nisu poštovale zakonske odredbe za isticanje državnih simbola i makedonske himne, Kovačevski je dodao da se po zakonu, a ne po političkoj volji, pokreće postupak protiv organizatora tih događaja.

Protiv gradonačelnika Čaira i Tetova podignute su krivične prijave zbog nepoštovanja propisa o isticanju državnih simbola tokom Kurtijeve posete.