Kovačevski: Nasilje nikada nije dobra opcija, napredak se može postići samo dijalogom

Dimitar Kovačevski
Izvor: Kosovo Online

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, povodom jučerašnjih dešavanja u Zvečanu, ocenio je da nasilje nikada nije dobra opcija i da se stabilnost i napredak u regionu mogu postići samo otvorenim dijalogom.

Kovačevski je na Tviteru pozvao na brzu deeskalaciju situacije i povratak mira i stabilnosti.

"Svedoci smo zabrinjavajuće eskalacije događaja, pored velikog broja povređenih. Nasilje nikada nije dobra opcija i za svaku je osudu, pogotovo što su vojnici Kfora izuzetno posvećeni misiji održavanja bezbednosti i stabilnosti u regionu. Pozivam na hitan prekid nasilja, brzu deeskalaciju situacije i povratak mira i stabilnosti na Kosovo. Stabilnost i napredak u regionu mogu se postići samo otvorenim dijalogom", naveo je Kovačevski.

Ukazao je da je potrebna mirna i otvorena komunikacija koja će omogućiti ubrzanu primenu Sporazuma o normalizaciji, sa svim aneksima i obostrano preuzetim obavezama.

Ističe da je ključno nastaviti blisku koordinaciju i zajedničke aktivnosti NATO i EU u regionu, pre svega u pravcu ubrzanja evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana, kako bi se konsolidovala stabilnost i, kako navodi, suzio prostor za uticaje trećih destabilizujućih strana.