Kovačevski: Sajam vina u okviru inicijative Otvoreni Balkan šansa za ekonomski razvoj regiona

Dimitar Kovačevski.jpg

Sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" je nova prilika da se uspostavi nova dinamika u regionalnim ekonomskim odnosima i da se omogući prosperitet kako kompanijama, tako i građanima u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, rekao je danas premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski na otvaranju te manifestacije u Beogradu, prenosi RTV.

On je naveo da se danas na Sajmu povezuju privrede regiona, otvaraju nova tržišta, ostvaruju novi plasmani za robu sa ovih prostora, kao i širi prostor za razmenu ideja, tehnologija i pristupa radu.

Istakao je da se upravo na Sajmu vina vidi koliko je inicijativa "Otvoreni Balkan" značajna i koliko je važno negovanje dobrosusedskih odnosa i praktičnih politika.

"Mnogo sam srećan što sam danas ovde da vidimo kako u praksi funkcioniše inicijativa Otvoreni Balkan, glavni cilj je da stimulišemo ekonomski razvoj regiona. Mnogi pitaju da li je Otvoreni Balkan politička inicijativa, a mi uporno govorimo da je to privredna inicijativa, što smo danas i potvrdili", rekao je Kovačevski.

Naveo je da Severna Makedonija na sajmu nastupa sa 42 vinarije i tri destilerije i sa više od 300 vrsta vina i rakija, kao i 10 proizvođača hrane.

Kovačevski je ocenio da je Sajam vina od izuzetnog značaja jer sve zemlje članice inicijative imaju jednake mogućnosti da predstave svoje proizvode hiljadama posetilaca, ali i da postignu dogovore sa svetskim kompanijama.

Izrazio je nadu da će ta manifestacija postati tradicija, te da će regionalni proizvođači na ovaj način nastaviti da šire svoje poslovanje.