Kovačevski: Upućeni smo jedni na druge

Dimitar Kovačevski.jpg
Izvor: Print Screen

Makedonski premijer Dimitar Kovacevski izjavio je na otvaranju samita Otvoreni Balkan u Ohridu, da su zemlje na Zapadnom Balkanu u uslovima rata u Ukrajini međusobno upućene jedne na druge.

Prema njegovim rečima, ovo je vreme velikih izazova koje traži zajedništvo i istakao da je ova inicijativa zadužbina za mir i da je već dala prve rezulate za građane i privrednike, pošto je transport preko granica ubrzan i smanjeno je čekanje kamiona.

Takođe, istakao je Kovačevski, smanjene su birokratske procedure i veće je poverenje svih država.

Dodaje da je cilj da se ubrza kretanje ljudi, robe, kapitala, usluga i da se poveća konkurentnost privreda i standard građana.

"Novo poglavlje otvaramo u oblasti turizma i promovisaćemo kao atraktivnu turističku destinaciju, to ćemo ponuditi svetu. Dogovorili smo se da napravimo zajednički kalendar kulturnih događaja i više festivalskih događaja. Potpisaćemo memorandum o saradnji poreskih administracija za lakši tranzit robe i usluge. Zapadni Balkan mora da postane deo EU, idemo tim putem, zemlje su zajedno povezane. Moramo biti svi pažljivi zbog rata u Ukrajini da se pripremimo geostratesksi za ove događaje", naveo je Kovačevski.

Naglašava da je Otvoreni Balkan "autohtona inicijativa" koju podržavaju svi narodi i ponovio da je poziv za Kosovo otvoren.

"To je naša vizija o Balkanu, da je integrisan i da mir i stabilnost više niko ne dovodi u pitanje. Želimo više i investicija, trazimo da EU podrži naš napor, inicijativa će postati sve atraktivnija. Abazović i Tegeltija su tu, a poziv stoji i za Kosovo, otvoren je", naveo je Kovačevski I dodao da će benefiti i za njih doneti preokret i mogućnosti za pomaganje.