Krasnići: Gradonačelnici na severu ostaju na pozicijama, nije pokrenuta peticija za njihovu smenu

Eljbert Krasnići
Izvor: Ekonomia Online

Ministar administracije i lokalne samouprave na Kosovu Eljbert Krasnići rekao je da do sada nije bilo inicijative za podnošenje peticije o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu, prenosi Koha.

Krasnići je istakao da je administrativno uputstvo, koje je stupilo na snagu, "najbolji način da se očuva demokratija i garantuje pravna sigurnost za gradonačelnike opština".

"Mi smo kao vlast posvećeni ispunjavanju svih obaveza koje su na našem stolu i koje moramo da ispunimo kako bismo dali dobar primer brige za svakog građanina i proces. Inicirali smo izradu administrativnog uputstva. Na snazi je, i svaki građanin ili grupa građana koja želi da iskoristi tu zakonsku mogućnost da smeni gradonačelnika, gde god da se nalazi, može da je iskoristi. Za sada nema informacija da su pokrenute peticije za smenu predsednika opština", kazao je Krasnići.

Kako je dodao, predsednici opština na severu ostaju na funkcijama, "svemoćni u sprovođenju svog ustavnog i zakonskog mandata".

"Imamo u vidu da su prošli izbori bili sa malim učešćem građana, iz dobro poznatih razloga, ali su gradonačelnici rezultat demokratskog i ustavnog procesa. Njihovo uklanjanje mora biti obavljeno demokratskim, ustavnim i pravnim sredstvima, a peticija je najbolji način da se očuva demokratija i garantuje njihova pravna sigurnost”, navodi Krasnići.

Ističe da ne može da se utvrdi da li na severu postoji spremnost za nove izbore, i da je Priština posvećena demokratiji i demokratskim sredstvima.

"To su činjenice, od 24. septembra pa nadalje ništa nije isto. Moramo imati u vidu da u situaciji u kojoj se nalazimo postoji adresa glavnog krivca za celu ovu situaciju“, rekao je Krasnići.