Krasnići i Abdidžiku odbili poziv Osmani na sastanak, Haradinaj dolazi

Vjosa Osmani u Skupštini Kosova
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je lidere parlamentarnih stranaka na Kosovu na sastanak danas popodne, u isto vreme kada bi kosovski premijer Aljbin Kurti trebalo da bude sa zvaničnicima EU u Briselu, na kriznom susretu za deeskalaciju situacije na severu koji je sazvao visoki predstavnik Đuzepe Borelj, prenosi Reporteri.

Poziv predsednice Osmani liderima političkih partija upućen je juče, a sastanak je sazvan za 17 časova. S obzirom na to da su pozivi upućeni „danas za sutra“, sastanak koji je sazvala predsednica čini se „hitnim“, pišu Reporteri.

Međutim, kako sada stvari stoje, na sastanak će od opozicionih lidera doći samo šef Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Lider Demokratske stranke Kosova Ljumir Abdidžiku najpre nije ništa odgovorio na poziv Osmani, da bi uoči sastanka poručio da neće doći. Memlji Krasnići, predsednik Demokratske partije Kosova, takođe je odbio učešće na ovom sastanku. Kako navodi, nije zadovoljan delovanjem predsednice Osmani u prethodnom periodu.

„Tokom ovih teških dana za Kosovo, sa ogorčenjem sam primetio da je predsednica ćutala i zanemarila svoju ustavnu obavezu da garantuje građansko jedinstvo, da održava odnose sa međunarodnim strateškim partnerima i da deluje kao institucija iznad stranaka. Dakle, na osnovu ovih, ali i drugih razloga koje sam obrazložio u svom odgovornom pismu, smatrao sam shodno da odbijem učešće na ovom sastanku“, napisao je Krasnići na Fejsbuku.