Krasnići: Inicijativa Samoopredeljenja za obaranje vlade je beskorisna

Miljazim Krasnići
Izvor: Kosovo Online

To što je Samoopredeljenje pokrenulo incijativu za obaranje vlade Avdulaha Hotija je beskorisna i očajna inicijativa, ocenio je univerzitetski profesor Miljazim Krasnići, prenosi RTK.

Krasnići kaže da Samoopredeljenje to radi kako bi privuklo pažnju, ali smatra, da to ne može doneti pozitivan rezultat.

„Takve inicijative ne bi trebalo praviti bez odgovarajuće analize i bez potrebe da se obezbedi pozitivan epilog, ali ono što je Samoopredeljenje uradilo je nešto što je samo napravilo buku da bi se privukla pažnja, ali krajnji ishod je takav da ne daje pozitivan rezultat, jer je Samoopredeljenje stranka koja je sama u toj incijativi “, naveo je on.

Prema njegovom mišljenju, Samoopredeljenje bi, pre nego se „pozabavi takvim očajnim i beskorisnim inicijativama“, trebalo da promeni percepciju drugih i stvori pozitivno partnerstvo.

"Inicijative se mogu pokrenuti, ali to su učinili bez prethodnog dogovora i to je samo marketing koji ne daje nikakav rezultat", smatra Krasnići.

Kada je u pitanju ideja da DPK postane deo vladajuće koalcije, smatra da će sve zavisiti od DPK i razvoja događaja na političkoj sceni.

Prema njegovim rečima trenutna vladajuća koalicija je krhka i verovatno je da neće dugo trajati.

"Ono što znamo je da je trenutna vladajuća koalicija veoma krhka, da ima poteškoće u funkcionisanju i uveren sam da ako ne bude infuzije u novom obliku rekompozicije, neće za njih biti dobro“, smatra on.

Veruje da će, ukoliko se pritisak nastavi, Hoti morati proširiti vladajuću koaliciju.

"Pogledajte samo zakon o OVK. Srpska lista je zapretila da će, ukoliko se usvoji taj zakon, napustiti koaliciju i u tom slučaju će vlada pasti. Ako se nastavi ovaj veoma nepristrasan pritisak na Hotija, i od Srpske liste i od koalicionih partnera, pa i od njegove sopstvene stranke, moraće da proširi koaliciju, jer u protivnom neće moći da opstane", smatra Krasnići.