Krasnići: Kosnet poslao jasnu poruku Kurtiju o ZSO, ne znamo šta Vlada namerava sa postignutim sporazumima

Jeta Krasnići
Izvor: Facebook

Predstavnica Demokratskog instituta Kosova Jeta Krasnići vidi izjavu američkog ambasadora Filipa Kosneta, da bi Zajednica srpskih opština trebalo da bude formirana, kao jasnu poruku upućenu Kurtijevoj vladi, prenosi Ekonomija onlajn.

Krasnići je ukazala da je Kosnet upozorio da moraju biti ispunjeni dogovori postignuti od 2011. godine do sada u dijalogu između Srbije i Kosova.

"U svojoj izjavi, američki ambasador Kosnet rekao je da se zapravo desetogodišnji proces dijaloga koji je započeo od 2011. godine ne može u potpunosti poništiti. To je odgovor Kurtijevoj vladi koja kaže da će razgovor početi od početka. To takođe znači da Kosovo već ima sporazume za koje se obavezalo da će ispuniti, a jedan od njih je ZSO", rekla je Krasnići.

Krasnići je mišljenja da, ukoliko ZSO ne bude u skladu sa presudom Ustavnog suda, to bi moglo da dovede do probelema u ustavnom poretku Kosova.

"Kosovo je više puta potvrdilo da je spremno da formira ZSO, ali da je potrebno to učiniti na osnovu presude Ustavnog suda iz 2016. godine", dodala je Krasnići.

Krasnići je zatražila od Kurtijeve vlade da pojasni šta će uraditi sa do sada postignutim sporazumima sa srpskom stranom – da li će ih procenjivati, ponovo pregovarati ili poništiti.

"Vlada mora da objasni svoj stav o obavezama preuzetim Vašingtonskim sporazumom. Da li to vide kao deo obaveza Kosova, pa da preduzmu mere za sprovođenje ili ne", poručila je Krasnići.

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet rekao je da Kosovo ima obavezu da formira Zajednicu srpskih opština. On je ukazao da priča nije početa onog dana kada je formirana vlada Aljbina Kurtija.