Krasnići: Kurti neće ispuniti pun mandat, DPK spremna da preuzme odgovornost za Kosovo 

Memlji Krasnići
Izvor: Reporteri

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići izjavio je da vlada Aljbina Kurtija neće ispuniti četvorogdišnji mandat i da je DPK spremna da preuzme odgovornost da vodi Kosovo, prenosi Reporteri. 

Krasnići je rekao da posle proglašenja nezavisnosti Kosova, nijedna vlada nije završila svoj mandat i da izlazak na izbore može da se desi samo ako premijer podnese ostavku. 

"Na Kosovu, nažalost, posebno posle nezavisnosti, nijedna vlada nikada nije završila svoj mandat. Ne verujem da će ni ova vlada završiti svoj mandat. Ali izlazak na izbore sada može da se desi samo ako premijer podnese ostavku. Nadam se da premijer koji je dobio poverenje tolikog broja građana nije čovek koji odustaje. Ako se preda, spremni smo da preuzmemo odgovornost da vodimo zemlju", navodi Krasnići. 

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Krasnići je naglasio da niko ne traži od Kosova da stvori Republiku Srpsku.

Prema njegovim rečima, zahtev međunarodne zajednice je formiranje ZSO u skladu sa presudom Ustavnog suda bez ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Asocijacija će biti deo razgovora o francusko-nemačkom planu. Niko ne traži od Kosova da stvori novu srpsku republiku. Premijer Kurti treba ozbiljno da se odnosi prema ovoj koncentraciji interesa i međunarodne pomoći, da se uključi u raspravu o planu i iznese stavove Kosova, uključujući i asocijaciju (ZSO). Ali u svakom slučaju, u skladu sa ustavom i presudom Ustavnog suda i bez ugrožavanja unitarnog karaktera naše države, suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je Krasnići.

Predsednik DPK je istakao da francusko-nemački plan za dijalog Kosova i Srbije objavljen pre nekoliko dana ne može biti istinit.

Krasnići kaže da mu nije jasno zašto je taj plan u ovom trenutku iznet u javnost, ali navodi da je bilo spekulacija i taktika te prirode u kontinuitetu.

On, međutim, apeluje da treba maksimalno iskoristiti međunarodnu pažnju.

Prema njegovim rečima, premijer Kurti i predsednica Vjosa Osmani treba da ozbiljno shvate ovu situaciju i izraze zahtev da se o tome razgovara kako bi se postigao konačan dogovor uz obostrano priznanje.

"Što se tiče francusko-nemačkog plana, ovaj koji je objavljen ne može biti pravi plan. Ne razumem razlog zašto je takav plan objavljen, ali spekulacije ove prirode, takve taktike su uvek postojale čak i kod objavljivanja takozvanih non-pejpera. Francusko-nemački plan uključuje pre svega međunarodnu koordinaciju koju smo videli u vezi sa Kosovom već dugi niz godina. Dakle, u vreme kada je pažnja svetske diplomatije usmerena na Ukrajinu i globalna dešavanja, ovu koordinaciju sa SAD i EU u vezi sa Кosovom i interes da se dijalog Kosova i Srbije podigne na novi nivo treba shvatiti veoma ozbiljno jer ne dešava se često da imamo ovoliku pažnju i međunarodni interes", naveo je Krasnići.