Krasnići: Kurti netransparentan u dijalogu sa Srbijom, problematični pristupi Borelja i Lajčaka

Frašer Krasnići i Aljbin Kurti
Izvor: Lajmi

Aktivista Socijaldemokratske partije Frašer Krasnići kritikovao je pristup svog bivšeg kolege iz stranke, sada premijera Aljbin Kurtija, navodeći da je ovo jedna od najnetransparentnijih vlada u pogledu dijaloga sa Srbijom, prenosi Ljajmi.

"Problem je započeo opštim pristupom pregovora Aljbina Kurtija i načinom na koji on vodi dijalog u smislu transparentnosti. Koji projekat on sprovodi u dijalogu i stalnih pokušaja da ga drži u tajnosti ili da ga smatra neprioritetnim. Kurti je želeo da nam kaže da ne dajemo prioritet onome što radi u dijalogu, pa ideja nije bila da se javnosti skrene pažnja sa dijaloga. Razlog zašto se to događa je vrlo jasan - ovo je jedna od naj netransparentnijih vlada u pogledu onoga što se dešava u dijalogu", rekao je Krasnići.

Krasnići je ukazao da se u javnosti pojavio "non pejper" u kome se jasno definiše autonomija severa Kosova sa Zajednicom srpskih opština koja ima izvršnu vlast, sa vladom, guvernerom i skupštinom.

"Treba da se iznemi Ustav, a mi nemamo stav Samoopredeljenja. Ne zaboravimo da je stranka koja je imala vrlo jasan stav o dijalogu bila Samoopredeljenje. Upozoravali smo i pre izbora da Aljbin Kurti daje znake stvaranja autonomije u okviru Kosova", ukazao je on.

Krasnići je rekao da ako premijer Kurti ode na sastanak sa evropskim ministrom spoljnih poslova Đuzepom Boreljom i evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, on prihvata autonomiju unutar Kosova.

"Idete zbog autonomije, jer je Lajčak jasno izneo svoj stav. Ako odete tamo i ako Lajčaka i Borelja prihvatite kao glavne posrednike za dijalog, izabrali ste tu opciju. Dogodilo se da je Grenel otišao, a Borelj došao. Danas je Kurti izabrao Borelja, čiji je pristup Kosovu vrlo problematičan - baš kao i Lajčakov", smatra Krasnići.

On je naveo da su se Kurti i Pokret Samoopredeljenje odrekli svih principa koje su imali u prošlosti za pregovore sa Srbijom.

Rado
28. April 2021.
Prvo ti pogresno rezonujes neke stvari
Ne pita se ni Kurti ni narod Kosova da li ce prihvatiti Autonomija Srba unutar Kosova
To je dogovoreno jos 2013 god potpisom Tacija i 2015god Autonomija mira da bude toje minimum ispod kojeg Srbija nece ici.Nemoze neko da dobije sve a neko izgubi sve izgubi svoju teritoriju silom otetu.Bez Autonomije nama pomirenje medju Albancima i Srbima i nikad nece biti mira na Balkanu.Sto pre to Albanci shvate brze ce ici napred.