Krasnići: Moguća tri scenarija raspleta političke situacije

Jeta Krasnići
Izvor: youtube printscreen

Postoji nekoliko scenarija koji se mogu desiti u narednom periodu: može se postići sporazum između DSK i Samoopredeljenja, mogu biti raspisani ponovni izbori, a postoji mogućnost i za druge kombinacije, ocenjuje za Kosovo Onlajn Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI).

Krasnići ipak očekuje da Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova nastave razgovore tokom ove nedelje u cilju postizanja sporazuma za formiranje nove Vlade Kosova. Ona ukazuje da se ove dve političke partije suočavaju sa problemom oko implementacije vladinog programa, koji su radne grupe već 100 odsto usaglasile.

“To svakako uključuje i podelu pozicija u novoj Vladi i drugim vladinim institucijama. U okviru ovih razgovora diskutovalo se i o budućem predsedniku Kosova, a čini se da ni pitanje oko predsednika  Parlamenta nije konačno”, kaže Krasnići i naglašava da građani nestrpljivo čekaju formiranje Vlade koja treba da reguliše mnoga važna pitanja.

“Ostaje da vidimo hoćemo li imati konačan dogovor i u kom smeru će razgovori ići. Samoopredeljenje treba da pošalje ime kandidata za premijera predsedniku, nakon čega će početi da teče i rok od 15 dana za formiranje Vlade, kako je predviđeno Ustavom”, podvlači Jeta Krasnići.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 6. oktobra, međutim dve do sada opozicione partije koje su dobile najveći broj glasova, Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, ne mogu da sklope koalicioni sporazum za formiranje vlade.

Tako je konstituitivna sednica Skupštine Kosova održana 26. decembra bez političkog dogovora između te dve partije a za predsednika parlamenta izabran Kljauk Konjufca iz Samoopredeljenjea.

I pored toga, nastavljeni su razgovori u cilju formiranja vladajuće koalicije, ali za sada svi pokušaji u pronalaženju rešenja su bili bezuspešni a sporna tačka je raspodela pozicija.

Tako se još uvek čeka i na ime mandatara za sastav vlade, a prema rezultatima izbora to bi trebao da bude Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja.

On je prvi konsultativni sastanak  sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem održao 6. januara kome je kratko poručio da će mu ime budućeg premijera dostaviti pismenim putem.

Potom je Tači Kurtiju  dao rok od 48 sati da odredi mandatara a iz Samopredeljenja je saopšteno da će u narednih nekoliko dana to i učiniti.

Taj rok je istekao a kosovski predsednik je u petak ponovo pozvao Kurtija da odredi mandatara za sastav vlade, kako ne bi došlo do institucionalne blokade uz napomenu da Ustav Kosova dozovoljava da Kurti odbije mandat, ukoliko nema potrebnu većinu u Skupštini  za izglasavanje nove Vlade Kosova.