Krasnići nakon sastanka sa Lajčakom: Nismo videli integralni plan za ZSO

Memlji Krasnići
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memlji Krasnići je posle sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom rekao medijima da je dobio garancije da predloženi nacrt Zajednice srpskih opština koji su predložile EU i SAD neće ići mimo Ustava.

Krasnići je naglasio da na sastanku sa Lajčakom on i njegovi saradnici nisu imali priliku da vide ovaj nacrt, nakon čega je konstatovao da bi ceo proces trebalo da bude transparentniji. Ipak, on je dodao da je Lajčak izneo stav država EU da ovaj nacrt ne prelazi crvene linije Ustava.

Krasnići je istakao da su sa Lajčakom imali dobar informativni sastanak.

"Imali smo jedan dobar informativni sastanak oko procesa dijaloga, ali nismo pričali detaljno oko integralnog teksta Asocijacije, jer shvatam da postoji embargo dok se sagledaju komentari obeju strana i dok se ne dođe, ja verujem do finalnog predloga teksta", kazao je Krasnići.

On dodaje da ne može da kaže da li bi nacrt ZSO bio prihvatljiv, jer nisu imali uvid u integralni tekst.

"Nismo videli integralni tekst, ne mogu da kažem da li bi to bilo prihvatljivo, ali ja mislim da svaki plan koji je u okviru Ustava Republike Kosovo i koji ne kreira jedan novi nivo samoupravljanja ili egzekuturnih vlasti mora da se gleda sa pozitivne strane i da se potrudimo da idemo dalje", zaključio je Krasnići.

Inače, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine dolazi u Prištinu desetak dana nakon poslednjih sastanaka u Briselu 26. oktobra, gde su se premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno sastali sa liderima Nemačke, Francuske i Italije, kao i drugim zvaničnicima EU.