Krasnići: Neće biti formiranja novih opština ni ZSO

Eljbert Krasnići
Izvor: Ekonomia Online

Ministar za lokalnu samoupravu Eljbert Krasnići izjavio je da ne može formirati Zajednica srpskih opština jer je u suprotnosti sa Ustavom, prenosi Ekonomija onlajn.

„Naš ustavni duh stvorio je multietničku državu, a u multietničkoj državi ne mogu se stvorati pojedinačna monoetnietnička udruženja, jer je to suprotno ustavnom duhu. Odlukom Ustavnog suda o prvoj verziji Zajednice srpskih većinskih opština utvrđeno je da je više od 23 puta izraženo nepridržavanje ustavnih principa. Pozvan sam da radim i delujem u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova“, rekao je Krasnići u intervjuu za TV Kljan Kosova.

Odgovarajući na pitanje o saradnji sa severnim opštinama, Krasnići je rekao da je Ministarstvo i on kao ministar, odgovoran za 38 opština i da ne pravi nikakvu razliku u odnosu na severne opštine.

„Nisam imao konkretnu posetu severnim opštinama, na dnevnom redu mi je da posetim i te opštine. Uspeo sam da posetim mali broj opština i razgovaram sa gradonačelnicima o određenim pitanjima i lokalnoj upravi na nacionalnom nivou“, rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima na dnevnom redu Ministarstva nije formiranje novih opština na Kosovu.

„Napravio sam procenu zahteva koji su godinama dolazili u ministarstvo za nove opštine. Mogu da kažem da postoje zahtevi koji zaslužuju razmatranje o formiranju opština iz ovog ili onog razloga, ali ne postoji detaljna procena zašto bi je trebalo formirati. Osnivanje bilo koje nove opštine nije na našem dnevnom redu“, zaključio je Krasnići.

Gringo
06. Jul 2021.
Ko tebe pita.Jel ti Kurti tako reko da pricas jer te postavio za ministra.Bice ZSO 100%nece ni tebe ni Kurtija da pitaju.To je Briselski sporazum ikoji mora Pristina da sprovede jer kasni vec 7 god.
Kосовац
06. Jul 2021.
То ти мислиш?