Krasnići: Pojedini amnestirani od optužnica kao nagrada za izglasavanje Specijalnog suda

Jakup Krasnići
Izvor: KTV, prt. sc.

Bivši predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići izjavio je da veruje da postoje osobe koje su dobile obećanja da će biti pošteđene od optužnica Specijalnog suda, u zamenu za njegovo izglasavanje.

"Mislim da je to tačno, jer činjenica da je vršen pritisak visokih zvaničnika na poslanike da glasaju znači da je ovaj pritisak bio jak", rekao je Krasnići u emisiji "Desku" na KTV.

Prema njegovim rečima, najveći pritisak za glasanje izvršio je Hašim Tači, kao premijer, a zatim i kao predsednik Kosova.

"Mislim da je ovo bila glavna greška koja je napravljena, mada, i danas mislim da kada bi Specijalni sud koji je formiran pre pet godina imao dokaze, do sada bi se podigla neka optužnica i nekome bi već sudili", ocenio je Krasnići.

Kako je naveo, samo odlaganje rada ovog suda za pet godina dokaz je da ni izveštaj Dika Martija nije imao dokaze, niti sud koji je kasnije formiran na osnovu Vilajmsovog izveštaja nema dokaza.

"I, naravno, najveća šteta se nanosi Kosovu. Može se desiti da neki pripadnik OVK, koji je danas u politici, da bude otklonjen sa političke scene. Ali, smatram da ne postoje dokazi o ratnim zločinima", poručio je Krasnići.