Krasnići: Sastanak u Beloj kući deo velikog projekta Donalda Trampa

Miljazim Krasnići
Izvor: Kosovo Online

Univerzitetski profesor iz Prištine Miljazim Krasnići ocenio je u izjavi za Kosovo Onlajn da je novi poziv specijalnog izaslanika SAD Ričarda Grenela Kosovu i Srbiji za sastanak u Vašingtonu deo velikog projekta predsednika Donalda Trampa, uoči predstojećih izbora u toj državi.

"Jučeršanji sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata je jedan od takvih projekata, koji ima za cilj da predstavi Trampa kao velikog lidera koji može da rešava komplikovane krizne situacije i u tom sklopu je i ova inicijativa prema Kosovu i Srbiji. SAD imaju ofanzivnu diplomatiju koja završava sporazume između suprotstavljenih zemalja", kaže Krasnići.

Prema njegovim rečima do sastanka u Vašingtonu, zakazanog za 2. septembar će sigurno doći. Teme sastanka će biti ekonomske i njihovo rešavanje je otvaranje puta za dalje političke dogovore i trasiranje puta ka sveobuhvatnom sporazumu između Kosova i Srbije.

"Vučić je izjavio da smo mi mali da odbijemo ovakve pozive, tako da će verovatno doći do ovog susreta, zna se da će se razgovarati o ekonomskim sporazumima, koji bi otvorili put i političkom dogovoru u Evropskoj uniji i u tom smislu ovaj susret je komplmentaran sa procesom u Briselu i ne smatram da ima rivalstva", smatra Krasnići.

On je istakao da najava sastanka u Vašingtonu neće izazvati neslaganja među političkim liderima na Kosovu, ističući Demokratsku partiju Kosova koju smatra veoma konsturktivnim partnerom i u dijalogu i u stabilnosti kosovske Vlade.

"Vlada premijera Hotija ima velikih poteškoća, ali kada je u pitanju neka ovakva inicijativa kao što je susret u Vašingtonu Demokrstaka partija Kosova neće praviti problem, jer su oni orjentisani ka Americi i njihovim inicijativama i oni će je sigurno podržati. Ova sadašnja koalicija ne bi mogla sama da izađe na kraj sa trenutnom situacijom bez podrške DPK", kaže Krasnići.

Sa druge strane predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, prema Krasnićijevim rečima, uveliko priprema za odlazak u Vašington, u prilog tome navodi nedavni sastanak sa patrijarhom Srpske Pravoslavne Crkve Irinejom.

"Sastanak Vučića i Irineja je neka priprema za to, jer kao što se zna on nema jaku opoziciju, jedina njegova opozocija što se tiče Kosova je srpska crkva i u tom smislu pokušava da uskladi stavove sa njima", zaključio je Krasnići.