Kraus: Žalosno što je Austrija neaktivna po važnom pitanju kao što je Kosovo

Austriski parlament
Izvor: Kosovo Online

Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus izrazio je žaljenje što je austrijska vlada neaktivna po pitanju Kosova, koje je, kako ističe, od velikog značaja za Evropu.

"Žalosno je što su kancelar Karl Nehamer i ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg toliko neaktivni po ovom pitanju od velikog značaja za zemlju i Evropu. Stiče se utisak da postoji snažan lobi za Kosovo, posebno među poslanicima Narodne partije Austrije (OVP)  u EU. Bila bi obaveza Beča da preuzme neutralnu, ali aktivnu ulogu po ovom pitanju", poručio je Kraus u izjavi za Kosovo onlajn.

Osvrnuo se i na 24-u godišnjicu NATO bombardovanja bivše SRJ rekavši da je to bombardovanje bez mandata UN zasigurno otvorilo Pandorinu kutiju.

"Nažalost, ni danas se međunarodni propisi ne poštuju, već se krše - na primer u slučaju ukrajinske krize", objasnio je on.

Kada je reč o austrijskoj vladi Kraus kaže da nedavna istraživanja pokazuju da je samo 22 odsto Austrijanaca zadovoljno "crno-zelenom" vladom.

"To nije iznenađujuće. Ne postoje efikasne mere pomoći za ublažavanje inflacije, vlada žrtvuje našu neutralnost i ljudi moraju da nastave da plaćaju za javni servis ORF koji ima sve manju gledanost. Imigracija socijalnih migranata iz arapskih i afričkih regiona ne jenjava. Hitno su potrebni novi izbori i promena kursa", naglasio je on.

Upitan da li je FPO spremna da ponovo preuzme odgovornost, Kraus je naglasio da stranka želi da kao prva pređe cilj na idućim parlamentarnim izborima.

"To je moguće jer je FPO jedina partija u Austriji koja vodi odgovornu politiku okrenutu budućnosti. Što snažnija FPO, to je više politike u interesu sopstvenog naroda. Što je snažnija FPO, to je više neutralnosti, mira, zdravog razuma, osećaja za meru i politike sa razumom. Što je više FPO, to je više hrabrosti da se ustane protiv sistema prisilljavanja i nametanja stvari odozgo. To se odnosi i na Beč, kao i na savezni nivo", ukazao je on.

Na pitanje šta bi FPO promenila ako bi došla na vlast, rekao je da će stranka, po pitanju korona virusa, nastaviti da se bori protiv zataškavanja, protiv prebacivanja odgovornosti i pokušaja da se jednostavno pusti da "trava zaraste preko svega".

"Želimo kompletnu obradu i analizu te teme, identifikaciju onih kojima je koristila. I želimo kompenzaciju za žrtve korone. Podela u društvu pogodila je sve. Stoga su svi žrtve politike savezne vlade. Ostale glavne tačke su politika azila zasnovana na mađarskom modelu i uspostavljanje 'Tvrđave Austrije', proširenje aktivne politike neutralnosti kao instrumenta mira i efikasna politika protiv inflacije kroz borbu protiv uzroka", ukazao je on.