Krieziu: Formiranje ZSO je zahtev Srbije

Perparim Krieziu
Izvor: Dukagjini-com

Potparol Vlade Kosova Perparim Krieziu rekao je da je formiranje Zajednice srpskih opština zahtev Srbije, i da je kao takav u suprotnosti sa Ustavom Kosova, prenosi Koha.

Krieziu je u emisiju "60 minuta" na KTV rekao da Vlada smatra da rasprava o formiranju ZSO ne može biti preduslov niti centar razgovora o sporazumu između Kosova i Srbije.

“Čak i u evropskom predlogu se govori o pitanju manjina i razmatranja dosadašnjih sporazuma. Pošto je tako, smatramo da rasprava o ZSO, odnosno njenom formiranju, ne može biti ni preduslov, ni centar rasprave o sporazumu. ZSO je, pre svega, zahtev Srbije, to nije zahtev Srba, niti autentičan zahtev međunarodne zajednice. Pošto je to Ustavni sud odbio, to je protiv države Kosovo”, rekao je Krieziu.

Dodao je da je stav Vlade u vezi sa ZSO da je u suprotnosti sa Ustavom i vrednostima društva.

“Na sastancima sa međunarodnim izaslanicima se razgovara o ZSO od 2013. godine. Postoji intenziviranje procesa dijaloga, svaki put kada se to pokrene kao pitanje mi smo rekli svoje stavove. Međunarodna zajednica to potencira zbog zahteva Srbije. Moramo da istaknemo činjenicu da više od dve trećine sporazuma Srbija ne sprovodi”, rekao je on.

Povodom povratka strana za pregovarački sto u Briselu, Krieziu je naveo da Kosovo nije prihvatilo poziv za sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.