Krieziu poručila Eskobaru: O ZSO samo sa Vladom Kosova, ne sa opozicijom

Arbereše Krieziu
Izvor: Koha ditore

Poslanica Pokreta Samoopredeljenja Arbereše Krieziu komentarišući izjavu američkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će, "ako Vlada Kosova ne uspostavi ZSO, SAD razgovarati sa alternativnim partnerima na Kosovu o njenom osnivanju", rekla da "ne može biti osnivanja Asocijacide sa opozicijom nego sve što se radi mora biti kroz dijalog sa vladom", prenosi Koha.

"Imamo Eskobara koji kaže da Asocijaciju treba napraviti i ako se ne napravi razgovaraćemo sa alternativnim partnerima. Ako je u pitanju stvaranje nečega, postoji samo jedno telo sa kojim možete razgovarati, a to je Vlada bez obzira ko je na čelu te vlade. Hipotetički pretpostavljamo da želite da razgovarate sa opozicionim strankama, ali šta opozicione stranke mogu da urade u smislu osnivanja ZSO. Ne može biti osnivanja ZSO sa alternativnim partnerima. Sve što se može uraditi, može se uraditi kroz dijalog sa Vladom Kosova“, rekla je Krieziu.

Ona je navela da Vlada Kosova ne želi da osnuje Zajednicu koja bi stvarala nevolje Kosovu.

„Ne možemo da napravimo Zajednicu koja daje isključiva ovlašćenja manjini, a to su Srbi“, rekla je ona.

Upitana o slučaju kosovskog ambasadora u Hrvatskoj Martina Berišaja, Krieziju je rekla da čekaju na odluku pravosudnih organa i da ne mogu da uzimaju za osnovu informacije koje dolaze od novinara.

„Dok je podneta krivična prijava, ostaje nam da sačekamo odluku i konačnu reč pravosudnih organa. Ne možemo suditi samo zašto smo videli informaciju koju je napisao jedan pseudonovinar, preko potpuno irelevantnog portala i koju su drugi portali distribuirali bez provere. Još više kada je to došlo od novinara koji je poznat kao pristalica Putina i kao novinar koji kontinuirano širi lažne informacije. Ovde ima mnogo nedoumica da biste pomislili da je ovde nešto bilo“, reklao je Krieziu.