Krieziu: Smena gradonačelnika nema zakonsku osnovu, ostavke najprikladnije

Kadri Krieziu
Izvor: Telegrafi.com

Bivši sudija Ustavnog suda Kosova Kadri Krieziu smatra da je ostavka gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova najprikladniji način da se izađe na nove lokalne izbore, s obzirom na to da za njihovu smenu nema zakonskog osnova.

Krieziu pojašnjava da Uputstvo za smenu gradonačelnika ima ustavni osnov, ali njihovo razrešenje nema jer ništa protivzakonito nisu uradili.

"Najbrži način da se problemi reše je da predsednici opština podnesu ostavke, to je moralni čin. Peticija je politička strategija, posao kasni, predugo traje. Ako podnesete peticiju, morate navesti razlog. Ovi lideri nisu prekršili zakon, nisu legitimni, već legalni. Uputstvo ima ustavni osnov, ali razrešenje nema ustavni osnov jer ništa protivzakonito nisu uradili. Najpravedniji i najbrži način je podneti ostavku zarad Kosova", ocenio je Krieziu za Dukađini.

Što se tiče peticije za smenu predsednika, Krieziu ističe da gradonačelnici mogu da se žale i da čak dobiju slučaj na sudu.

"Ovi nemaju nikakvog opravdanja, zahtev za peticiju treba da bude na osnovu 50 plus odsto biračkog tela, da ide u Skupštinu opštine, da se tamo raspravi o razlozima. Nemaju razloga, ovo je nepoznata jednačina. Gradonačelnici mogu da se žale i dobiju slučaj, ne može im se reći 'mi vas ne volimo', nema zakonskog opravdanja", naglasio je on.