Krivokapić: Ustoličenje Joanikija potvrda posvećenosti Evropskoj uniji 

Merkel - Krivokapić
Izvor: Vlada CG

Prilikom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija crnogorska Vlada je dokazala bezrezervnu posvećenost vrednostima Evropske unije i NATO, ocenio je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić na današnjem sastanku s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani, prenosi Tanjug.

Krivokapić je poručio da je primarni geostrateški cilj Crne Gore da postane naredna država članica EU, dok je želja da učešće u regionalnim multilateralnim organizacijama bude u funkciji potpunog ostvarenja tog cilja, a nikako zamena ili alternativa EU, prenosi RTCG.

"To smo dokazali i prilikom poslednjeg izazova, odnosno ustoličenja verskog poglavara najveće hrišćanske zajednice u zemlji kada smo uprkos intezivnim opstrukcijama od predsednika države uspeli obezbediti Ustavom zagarantovana prava našim građanima", rekao je Krivokapić.

Crnogorski premijer je ukazao da Berlinski proces ima nezamenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracija.

On se nemačkoj kancelarki zahvalio na neupitnoj podršci koju je pružala Crnoj Gori na njenom evropskom putu kao i u njenim tekućim reformskim procesima.