Krkobabić: Još pola milijarde dinara bespovratno za zadruge

Milan Krkobabić
Izvor: Tanjug

Ministarstvo za brigu o selu objavilo je danas konkurs za dodelu bespovratnih 500 miliona dinara zadrugama ove godine, a ministar Milan Krkobabić kaže da će prvi put moći da konkurišu i zadruge na Kosovu, prenosi Tanjug.

Krkobabić je rekao da očekuje da će zahvaljujući tim sredstvima biti pomognuto još 50 do 60 zadruga u Srbiji.

Najveći iznos bespovratnih sredstava za novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge iznosi 7,5 miliona dinara, a za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge 15 miliona.

Iz ovog ministarstva poručuju da najveći iznos predviđen za turističke, zanatske i socijalne zadruge iznosi 7,5 miliona dinara, a rok za podnošenje prijava je 24. maj.

"Ovo je četvrta godina našeg angažovanja da zadruge u Srbiji zažive iznova i ide sve bolje. Trenutno je oko 900 novih zadruga formirano u Srbiji. S obzirom da se 100 zadruga godišnje gasilo, 900 novih obećava da zadrugarski duh nije ugašen. Obećava da polako prihvatamo savremene evropske trendove, jer zadrugarstvo je evropski koncept, namenjen pre svega malima u poljoprivredi, koji imaju i usitnjen posed", rekao je Krkobabić.

Inače 1,7 milijardi dinara je do sada bespovratno dodeljeno za 152 zadruge širom Srbije.

Na ovom konkursu sredstva se mogu iskoristiti za nabavku životinja, opreme i mehanizacije, kao i izgradnju novih smeštajnih kapaciteta nabavkom montažnih objekata - tipskih kuća, brvnara, vajata, bungalova, po principu ključ u ruke, letnjikovaca, nabavka opreme za zabavni park za decu - ljuljaške, klackalice, penjalice, kućice za decu i ostalo, kao i pripremni građevinski radovi koji su u vezi sa postavljanjem montažnih objekata.

Krkobabić ističe da zadruge imaju za cilj da male proizvođače učine globalnim proizvođačima i da njihov proizvod stigne u prodavnicu i da bude naplaćen.

Objašnjava da je cilj zadruge da pomogne prozvođaču kod repromaterijala, pripremnih radova, od proizvodnje do plasmana, da se bavi istraživanjem tržišta, utvrđivanjem kvaliteta, zatim za transfer znanja i tehnologije i drugo, a sve kako bi se povećali prinosi i zarada poljoprivrednika.

Ističe da u Srbiji ima 570.000 poljoprivrednih gazdinstava, sa u proseku 2,1 članom po domaćinstvu, kao i da su nosioci tih domaćinstava stari u proseku oko 62 godine.

"Od toga samo 106.000 uplaćuje doprinose za PIO", naveo je za Tanjug ministar za brigu o selu.

Govoreći o danas objavljenom konkursu koji predviđa pola milijarde dinara za zadruge, Krkobabić ističe da država nikada nije na takav način krenula da pomaže poljoprivredniku.

Krkobabić je pozvao i zadruge sa teritorije Kosova da konkurišu i izrazio očekivanje da bar dve zadruge dobiju ta sredstva od države.

Napomenuo je da konkurs obuhvata i zadruge sa teritorije grada Beograda, s obzirom da u okolini prestonice ima skoro 140 sela.

Ministar je istakao da konkurs predviđa još jednu novinu, a to je da su obuhvaćene i zadruge koje u opisu svojih delatnosti imaju i bavljenje seoskim turizmom.

Dodaje da su u komisiji uglavnom predstavnici Odbora za selo SANU.

"Tako ćemo dobiti još 50 do 60 fabrika pod otvorenim nebom", naglasio je Krkobabić.