Krstić: Poruke Šolea će imati težinu, Srbija i SAD rade na dubljem povezivanju

Milan Krstić

Docent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić ocenio je da već duže vreme postoji kontinuitet u nastojanju da se Srbija i SAD nekako dublje povežu na ekonomskom i političkom planu, prenosi RTS.

"Mislim da događaji u toku 2022. predstavljaju kontinuitet, ali to ne znači da su svi problemi prevaziđeni, niti može da se konstatuje da su Srbija i SAD saveznici, ali mislim da su dostigli jedan rang partnerstva u određenim oblastima na ozbiljnom nivou", dodaje Krstić.

U tom kontekstu, Krstić je, komentarišući sutrašnju posetu savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea Beogradu, podsetio da je reč o iskusnom karijernom diplomati, jednom od najviše rangiranih u Stejt departmentu, koji je počeo svoj rad još sa državnim sekretarom Džejmsom Bejkerom, da bi u kasnijim periodima radio sa različitim važnim ljudima za američku spoljnu i bezbednosnu politiku - od Stroba Talbota do Ričarda Holbruka.

"To je jedan od najviše rangiranih ljudi u Stejt departmentu. On je zapravo savetnik, ali to je u rangu podsekretara, dakle odmah nakon državnog sekretara", objašnjava Krstić.

Podrazumeva se, dodaje, da će poruke koje on donosi imati određenu težinu, što ne znači da će te poruke biti nešto drugačije nego što su bila do sada.

"Srpski diplomata će raditi u Stejt departementu – znak poverenja SAD"

Kada je reč o Memorandumu o razumevanju koji je potpisan početkom godine između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Stejt departmenta, Krstić objašnjava da memorandum ima dve komponente.

Operativna komponenta, objašnjava, podrazumeva mogućnost da jedan pripadnik našeg MSP faktički radi u Stejt departmentu na određeno vreme u nekom sektoru koji se ne bavi direktno nama.

Druga komponenta je simbolička i tiče se poverenja koje SAD imaju u određenu državu.

"To je jedna praksa koju Amerikanci imaju, da puste tuđe diplomate u svoj diplomatski sistemi. To rade samo sa državama u kojoj imaju visok stepen poverenja, jer je to bezbednosno izazovno", naglašava Krstić.

Memorandum sa SAD kao odgovor na plan konsultacija sa Rusijom

Krstić je podsetio da je prošlog septembra u Njujorku tadašnji šef diplomatije Nikola Selaković sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim potpisao plan konsultacija sa Ruskom Federacijom, koji imamo svake godine i koji se obnavlja.

"Ovo može da se tumači kao neka vrsta odgovora američkog ili našeg da i dalje balansiramo, i da se nismo priključili nekoj strani više nego nekoj drugi", smatra Krstić.